"Οι φόροι και τα τέλη γέμισαν τα ταμεία των ΟΤΑ"

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Πλεόνασμα 395 εκατ. ευρώ για τους ΟΤΑ στο α' τρίμηνο του 2013. Μείωση δαπανών κατά 14,2% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα...

Ταμειακό πλεόνασμα ύψους 394,8 εκατομμυρίων ευρώ παρουσιάζει το α' τρίμηνο του 2013 ο ενοποιημένος προϋπολογισμός της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ για τον Μάρτιο του 2013 το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό ανέρχεται στα 36,7 εκατομμύρια ευρώ, έναντι ελλείμματος 22,3 εκατομμυρίων ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2012, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών.


Το πλεόνασμα οφείλεται κυρίως, σύμφωνα με το υπουργείο, στην καλή πορεία των ιδίων εσόδων και συγκεκριμένα των εσόδων από ανταποδοτικά τέλη, φόρους, λοιπά τέλη, δικαιώματα, παροχή υπηρεσιών, καθώς οι επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό έχουν μειωθεί σημαντικά (-13,5%) σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2012.
Όσον αφορά τις δαπάνες, στο α’ τρίμηνο του έτους είναι μειωμένες κατά 14,2% σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2012, ενώ για τον Μάρτιο του 2013 οι δαπάνες είναι μειωμένες κατά 24,7% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.
Παράλληλα, συνεχίζεται η καλή πορεία των εσόδων και η συγκράτηση των δαπανών εντός των στόχων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Σταθερότητας 2013-2016.

Με δήλωσή του, ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, ανέφερε ότι "για τρίτο συνεχή μήνα επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα στους ΟΤΑ και αυτό οφείλεται στη συστηματική δουλειά, που προηγήθηκε τον περασμένο χρόνο, παρά τη δύσκολη συγκυρία".
Προσέθεσε δε ότι τα πρώτα θετικά αποτελέσματα διαψεύδουν όσους έσπευσαν να αμφισβητήσουν τις προσπάθειες της αυτοδιοίκησης και πως επιβεβαιώνουν "ότι η συνεργασία της με την Πολιτεία ενισχύει την αποτελεσματικότητα, συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια και βάζει τις τοπικές κοινωνίες σε μία νέα εποχή".
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger