«Διαζύγιο» Εθνικής - Eurobank: τι αποφασίστηκε μετά τη συνάντηση Στουρνάρα και τρόικας

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013


Σοβαρές αλλαγές στο σκηνικό του τραπεζικού τομέα έφερε η νέα συνάντηση που είχαν το βράδυ της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με την τρόικα και ενώ είχε προηγηθεί τρίωρο ραντεβού το πρωί των εκπροσώπων των δανειστών με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. 

Η λύση της ξεχωριστής αύξησης κεφαλαίου για την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank προκρίνεται τώρα από την κυβέρνηση και την τρόικα, μετά τις αλλεπάλληλες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν για το ζήτημα. 

Οι εξελίξεις στο θέμα του ντιλ Εθνικής - Eurobank ήταν τόσο σημαντικές που αργά το βράδυ της Κυριακής εκδόθηκε ανακοίνωση για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των «συστημικών» τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδας ενώ αναμενόταν και σχετικές ανακοινώσεις και από τις διοικήσεις των δύο τραπεζών. 

Επιπλέον ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι «οι καταθέσεις είναι απολύτως εξασφαλισμένες». 

Οπως μετέδωσε το Mega, επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank ενημέρωσαν ότι οι ιδιώτες μέτοχοι αδυνατούν να καλύψουν το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης που τους αναλογεί και ως εκ τούτου η μοίρα τους περνάει στα χέρια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας

Η ανακοίνωση της ΤτΕ αργά το βράδυ της Κυριακής αναφερόταν σε ανακεφαλαιοποίηση τεσσάρων τραπεζων, καταγράφοντας ξεχωριστά τις Εθνική και Eurobank: 

«Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαιώνει ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) προχωρά κανονικά και θα σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου. Και οι τέσσερις τράπεζες είτε έχουν ήδη συγκαλέσει - είτε συγκαλούν εντός των αμέσως επόμενων ημερών - Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων τους ώστε να εγκριθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου

» Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισ. ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.

» Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι επομένως πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού προγράμματος», κατέληγε η ανακοίνωση της ΤτΕ. 

Στουρνάρας: «Σημαντική πρόοδος σε όλα τα επίπεδα»
Νωρίτερα, για «σημαντική πρόοδο σε όλα τα επίπεδα των διαπραγματεύσεων», είχε κάνει λόγο ο Γιάννης Στουρνάρας, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου το πρωί έγινε η τρίωρη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με τα μέλη της τρόικας.

Ο υπουργός Οικονομικών είχε ωστόσο, παραδεχθεί πως «υπάρχουν ακόμα πολλά ανοικτά ζητήματα», τα οποία συζητήθηκαν σε νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών που άρχισε το απόγευμα της Κυριακής και ολοκληρώθηκε ύστερα από άλλες τρεις ώρες. 

Σύμφωνα με το Μega στη συνάντηση Σαμαρά με τρόικα το πρωί είχε υπάρξει «συμφωνία» με τους δανειστές για άμεση απόλυση επίορκων και ανεπαρκών δημοσίων υπαλλήλων και πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ ικανών εργαζομένων. 

Ενδεικτικό της προόδου της Κυριακής στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, είναι ότι το βράδυ του Σαββάτου, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι υπήρχε «πολύ μικρή, έως ελάχιστη, πρόοδος σε όλα» και παρέθεταν τα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις: Κινητικότητα στο Δημόσιο και οι ενστάσεις της τρόικας στη συγχώνευση Eurobank - Εθνικής Τράπεζας, ζήτημα για το οποίο μάλιστα υπήρχε διατυπωμένο σενάριο για δημιουργία τέταρτου τραπεζικού πόλου!

Μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικα με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς, Βαγγέλη Βενιζέλο του ΠΑΣΟΚ και Φώτη Κουβέλη της ΔΗΜΑΡ, και τους ενημέρωσε για το περιεχόμενο της συζήτησής του με τα μέλη της τρόικας. 

Σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να συναντηθεί με την τρόικα και αυτό θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Τρίτη.

Στην κρίσιμη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών, έγινε προσπάθεια να βρεθούν λύσεις σε φλέγοντα ζητήματα, προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση συνολικού ύψους 8,8 δισ. ευρώ. 

Αγκάθια αποτέλεσαν κυρίως τα θέματα που έχουν σχέση με την κινητικότητα και τις απολύσεις στο Δημόσιο, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο ενιαίος φόρων ακινήτων με το «χαράτσι» που πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ, η συγχώνευση Εθνικής και Eurobank και η διαδικασία αποπληρωμής των χρεών προς τις εφορίες. 

Προηγήθηκε η αναβολή της συνάντησης του Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα που είχε οριστεί για το Σάββατο. Το βράδυ του Σαββάτου, όμως, ο Γιάννης Στουρνάρας είχε μία ακόμα συνεργασία με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, εν όψει του τετ-α-τετ της Κυριακής.
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger