Οικιακά φωτοβολταϊκά: οι επιπτώσεις της μείωσης στις ταρίφες – Η έκθεση του ΥΠΕΚΑ

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013


Φρένο στην εγκατάσταση νέων οικιακών φωτοβολταϊκών βάζει με την απόφασή του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να μειώσει κατά 50% τις εγγυημένες τιμές στις οποίες είναι υποχρεωμένη η ΔΕΗ να αγοράζει την «πράσινη» ενέργεια που παράγουν τα νοικοκυριά.

Ειδικότερα, από τα 55 λεπτά η κιλοβατώρα που ήταν μέχρι πριν δύο χρόνια, η τιμή μειώθηκε πέρυσι τον Αύγουστο στα 23,8 και τώρα με την απόφαση της κυβέρνησης μειώνεται περαιτέρω στα 12,5λεπτά.

Σύμφωνα με tanea.gr, η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα αποτρέψει τις νέες εγκαταστάσεις οικιακών φωτοβολταϊκών, δεδομένου ότι το όφελός τους συρρικνώνεται, αφού οι τιμές συγκλίνουν με τα τρέχοντα τιμολόγια οικιακής χρήσης της ΔΕΗ.

Σήμερα το κόστος μιας κιλοβατώρας για τη ΔΕΗ είναι9,4 λεπτά και αναμένεται να αυξηθεί μελλοντικά, περιορίζοντας σημαντικά το κίνητρο επένδυσης σε οικιακά φωτοβολταϊκά.
Η έκθεση του ΥΠΕΚΑ
Σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος από τον Ιούλιο του 2009 έως και το Μάρτιο του 2013 εγκαταστάθηκαν περίπου 38.000 οικιακά συστήματα, συνολικής ισχύος 341 μεγαβάτ.
Το συγκεκριμένο διάστημα οι σταθμοί αυτοί παρήγαγαν 0,4 TWh ηλεκτρικής ενέργειας, δημιουργώντας απαίτηση αποζημίωσης της τάξεως των 224 εκ. ευρώ, δηλαδή το 10% της συνολικής αποζημίωσης για τις ΑΠΕ.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, τα νοικοκυριά απολαμβάνουν υψηλές αποδόσεις λόγω των αυξημένων τιμών απορρόφησης που διαμορφώθηκαν μεσοσταθμικά έως και το 2012 περίπου στα 55 λεπτά η κιλοβατώρα. Επιπλέον, ο ιδιοκτήτης μιας φωτοβολταϊκής εγκατάστασης απαλλάσσεται από φορολογικές υποχρεώσεις.
Ειδικότερα στην έκθεση τονίζεται ότι «οι εγκαταστάσεις αυτού του τύπου χαίρουν μέχρι σήμερα ιδιαίτερα υψηλών τιμών συγκριτικά με άλλες τεχνολογίες, κάτι που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην προσπάθεια για τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία αποτελεί βασικό παραγωγικό πόρο».
Σημαντικά συμπεράσματα 
-Η μεσοσταθμική τιμής της παραγόμενης ενέργειας από φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις σε στέγες για το έτος 2012 ήταν 549 €/MWh, σχεδόν τριπλάσια σε σχέση με τη συνολική μεσοσταθμική τιμή ενέργειας ΑΠΕ που ισούταν με 186 €/MWh
-Η Σύμβαση Συμψηφισμού (Σύμβαση Πώλησης) που συνάπτει ο κύριος της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης με τον εκάστοτε Προμηθευτή έχει εικοσιπενταετή (25 έτη) διάρκεια και συνομολογείται με σταθερή τιμή αναφοράς που αντιστοιχεί στην τιμή που ισχύει κατά τη χρονική στιγμή που αυτή (η Σύμβαση) συνάπτεται, υπό την προϋπόθεση ενεργοποίησης της σύνδεσης του φωτοβολταϊκού συστήματος εντός έξι (6) μηνών από τη σύναψη της Σύμβασης Συμψηφισμού.
-Ο κύριος της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης απαλλάσσεται από φορολογικές υποχρεώσεις (φορολογία κερδών από πώληση παραγόμενης ενέργειας, καταβολή ΦΠΑ).
-Το μέσο κόστος κατασκευής μιας φωτοβολταϊκής εγκατάστασης σε στέγη μειώθηκε από το Α΄ εξάμηνο του 2010 έως σήμερα σχεδόν κατά 64%.
-Οι εγγυημένες τιμές αποζημίωσης της παραγόμενης ενέργειας, από την έναρξη εφαρμογής του Προγράμματος έως και τον Αύγουστο του 2012, ήταν υψηλές και δεν ακολούθησαν τη μείωση του κόστους κατασκευής με αποτέλεσμα να οδηγούν σε υψηλούς βαθμούς απόδοσης (Project IRR) που κυμαίνονται από 14% έως και 27%.
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger