Ψάχνουν δημόσιο υπάλληλο που χτυπούσε κάρτα και δούλευε στο μαγαζί του.

Κυριακή, 19 Μαΐου 2013

Φύλλο και φτερό έκαναν το πρωί οι επιθεωρητές ελεγκτές δημόσιας διοίκησης τους φακέλους των υπαλλήλων στη Διεύθυνση Φορολογίας του υπουργείου Οικονομικών, σε μια αιφνιδιαστική έφοδο με σκοπό να εντοπίσουν πιθανούς κοπανατζήδες της υπηρεσίας.

Ο έλεγχος στο κτίριο της Καραγιώργη Σερβίας έγινε μετά από καταγγελίες πολιτών ότι ένας υπάλληλος πήγαινε στην υπηρεσία, χτυπούσε την κάρτα του στην ώρα του, ωστόσο στη συνέχεια έφευγε για να εργαστεί σε άλλη δουλειά στον ιδιωτικό τομέα.

Οι καταγγελίες αφορούσαν ένα συγκεκριμένο υπάλληλο, ωστόσο οι επιθεωρητές έκριναν σκόπιμο να διευρύνουν τον έλεγχο και να ελέγξουν τους φακέλους όλων των υπαλλήλων της υπηρεσίας.

Ανάλογοι έλεγχοι για τον εντοπισμό "κοπανατζήδων" έχουν ξεκινήσει σε πολλές δημόσιες υπηρεσίες του Δημοσίου. Οι έλεγχοι αυτοί γίνονται είτε αυτεπάγγελτα είτε μετά από καταγγελίες πολιτών, οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί.

Καθώς στο Δημόσιο έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις υπαλλήλων που επί χρόνια έβαζαν συναδέλφους τους να χτυπάνε την κάρτα τους αντ' αυτών ή προσκόμιζαν άδειες γιατρών που δεν ανταποκρίνονταν σε πραγματικά προβλήματα υγείας, οι επιθεωρητές θα βάλουν στο μικροσκόπιό τους και τους φακέλους υπαλλήλων. Στόχος τους είναι να διερευνήσουν κατά πόσο οι άδειες αυτές δίνονταν νόμιμα και πόσο συχνά καθώς και αν οι υπηρεσίες έστειλναν ως όφειλαν υπηρεσιακό γιατρό στο σπίτι των υπαλλήλων για να διαπιστώσει αν όντως είναι ασθενής.

Επιπρόσθετα, το Σώμα Επιθεωρητών έχει ενισχυθεί με επιπλέον 35 άτομα για να καταφέρουν να εντοπίσουν και τους δημόσιους υπαλλήλους που διορίστηκαν και παραμένουν στο Δημόσιο με πλαστά δικαιολογητικά και τίτλους σπουδών.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη 8 τέτοιοι έλεγχοι. Παράλληλα, οι επιθεωρητές του Δημοσίου παρακολουθούν την πειθαρχική εξέλιξη των υποθέσεων με υπαλλήλους που έχουν κατηγορηθεί για ποινικά αδικήματα.

Παράλληλα πόρισμα – καταπέλτης του υπουργείου Τουρισμού περιγράφει στις σελίδες του μια εικόνα που εν πολλοίς αποτελεί άτυπο κανόνα στη λειτουργία του δημοσίου και των οργανισμών του. Τρίτη του Πάσχα, από αιφνιδιαστικό έλεγχο που έγινε στο υπουργείο Τουρισμού προκύπτει μεταξύ άλλων ότι υπάλληλοι... αυτοχρίσθηκαν προϊστάμενοι και έδωσαν άδειες σε συναδέλφους τους, αδειόχαρτα υποβλήθηκαν κατόπιν εορτής (για την ακρίβεια, μετά τον έλεγχο) και εργαζόμενοι υποτίθεται ότι εμφανίσθηκαν στην υπηρεσία, αλλά περίπου με τη μορφή... φαντάσματος. Δηλαδή ποτέ, αφού άλλοι είχαν χτυπήσει την κάρτα για λογαριασμό τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υπάλληλοι που εργάστηκαν την Τρίτη του Πάσχα ανέρχονται σε 99, ενώ εκείνοι που απουσίασαν –δικαιολογημένα ή όχι- ανέρχονται σε 115. Σε μια διεύθυνση το ποσοστό απουσίας έφθασε το 63%!

Κύκλοι του υπουργείου μάλιστα, έκαναν γνωστό στην Καθημερινή ότι κατά τη διαδικασία του ίδιου εσωτερικού ελέγχου καταγράφηκαν ακόμη και φαινόμενα ενδεχόμενης αντιποίησης Αρχής. Η ΕΔΕ ξεκίνησε, οι προβλεπόμενες ποινές αναμένονται και ενδεχομένως να φτάσουν έως αυτήν της παύσης.

Στο μεταξύ, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι διαδικασίες απομάκρυνσης τω επιόρκων από το δημόσιο έχουν αρχίσει, αν και σε αρκετές περιπτώσεις «πέφτουν» πάνω σε «γαλάζια», «πράσινα» και άλλα παιδιά... Πάντως, η τρόικα δίνει παράταση για την αποχώρηση των πρώτων 2.000 υπαλλήλων από το δημόσιο. Υπενθυμίζεται ότι, βάσει της αρχικής συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με την τριμερή, οι πρώτοι 2.000 υπάλληλοι θα έπρεπε να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους έως τον Ιούνιο.


Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger