ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ & ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΑΥΑΡΧΟ ΝΙΚΟ ΠΑΠΠΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΚΛΕΑΡΧΟΥ ΠΕΡΓΑΝΤΑ

Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Η σηµερινή µέρα, είναι µέρα τιµής και µνήµης µιας σπουδαίας προσωπικότητας, του Ναύαρχου Νίκου Παππά, που συνδέθηκε µε ένα από τα πιο σηµαντικά γεγονότα της νεώτερης ιστορίας µας. 

Είναι παράλληλα, µέρα αναµέτρησης του χρέους µας στους Έλληνες αγωνιστές της, γιατί χάρη σ΄αυτούς µπορούµε να υπάρχουµε ως λαός, ταυτότητα και κοινωνία αξιών. 

Σήµερα, 40 χρόνια µετά το ΒΕΛΟΣ και 40 µέρες µετά το θάνατο του πρωτεργάτη του, τιµούµε µια επέτειο, που το συµβολικό της περιεχόµενο θέλουµε και επιβάλλεται να ζει ως ενεργός αξία στον

προσωπικό και δηµόσιο βίο µας. 

Τα γεγονότα εκείνης της εποχής δεν χρειάζονται πλέον λόγια. 

Είναι γνωστά σε όλους και µερικοί ασφαλώς θα τα γνωρίζουν καλύτερα από τον οµιλούντα. 

Εκείνο που έχει σηµασία σήµερα είναι να εµβαθύνουµε στην αξία αυτής της πράξης και στο αληθινό της νόηµα. Όχι απλώς κάνοντας ένα ταξίδι αναµνήσεων. Αλλά κάνοντας τα γεγονότα του ΒΕΛΟΥΣ αφορµή προβληµατισµού ανάµεσα στο χτες και στο σήµερα. 

Τέσσερις δεκαετίες µετά, η κινητήρια δύναµη αυτού του γενναίου τολµήµατος, αξίζει να παραµείνει κίνητρο για το παρόν και το µέλλον µας. Μια από τις κορυφαίες πράξεις του αντιδικτατορικού αγώνα, µια έκφραση της λαϊκής αντίδρασης από τη Νοµική ως το Πολυτεχνείο, που οδήγησε στην αποκατάσταση της ∆ηµοκρατίας, είναι και σήµερα µια µεγάλη πρόκληση. 

Είναι µια πρόκληση να αναλογιστούµε πως σήµερα, πιο πολύ από κάθε άλλη φορά, χρειάζεται να προτάξουµε κοινωνικές αξίες, αξιοπρέπεια κι ευθύνη. 

Χρειάζεται να εµπνευστούµε από ανθρώπους – σύµβολα κι από πράξεις που αποσκοπούν στο συλλογικό καλό. 

Χρειάζεται να εµβαθύνουµε στο ήθος της γενναίας του πράξης και κράτησε σ΄όλη τη διαδροµή της ζωής του ο Νίκος Παππάς. 

Το ήθος που θα µας κάνει να νοιώσουµε ότι η Ελλάδα είναι όλων µας, κι αυτή την πατρίδα πρέπει, όλοι κι ο καθένας απ΄τη δική του σκοπιά, να σεβαστούµε, να υπερασπιστούµε και να προστατεύσουµε. 

Το ήθος που θα σηµατοδοτεί την πορεία µιας κοινωνίας στη βάση συλλογικών αξιών, και που είναι ο µόνος δρόµος για να κατακτήσουµε µια καλλίτερη ζωή. 

Αυτή τη δύσκολη εποχή, που η Ελλάδα βιώνει τις συνέπειες µιας βίαιης παγκόσµιας κρίσης, η σηµερινή µέρα, δεν µας καλεί µόνο να δώσουµε διέξοδο στα αισθήµατα τιµής κι ευγνωµοσύνης στο Ναύαρχο Νίκο Παππά. Αυτή η µέρα, όπως κάθε ιστορική επέτειος, µας καλεί να αναµετρήσουµε την υποχρέωσή µας στην κοινωνία του σήµερα. Γιατί οι ανθρώπινες αξίες, για να διατηρούν τη σηµασία τους, δεν πρέπει να επιβάλλονται, αλλά να δικαιώνονται στην ψυχή και το νου κάθε πολίτη. 

«Απ΄όλους τους λαούς, οι Έλληνες ονειρεύτηκαν πιο όµορφα τ΄όνειρο της ζωής», έγραψε ο Γκαίτε. Είναι µια µεγάλη αλήθεια, αφού γι΄αυτό «το όµορφο όνειρο» δόθηκαν και µπορούν να δίνονται όλοι οι

ωραίοι, οι σπουδαίοι αγώνες της ζωής : οι µεγάλοι κι οι µικροί, οι µαζικοί κι οι µοναχικοί. 

Κυρίες και κύριοι, 3 Το κίνηµα του Ναυτικού και το ΒΕΛΟΣ, όπως όλοι οι αγώνες, όλα τα γεγονότα, ανήκουν µόνο στην ιστορία της Ελλάδας. 

Και µέσα απ΄αυτή κρίνονται και τοποθετούνται στη συνείδηση των λαών και των πολιτών. 

Σήµερα, που η Εύβοια τιµά το συµπατριώτη Νίκο Παππά και τιµάται απ΄αυτόν, σήµερα που βρισκόµαστε εδώ για να του εκφράσουµε το σεβασµό µας, το µόνο που έχω να προσθέσω, µαζί µε όλους µας, 

είναι ένα ειλικρινές και δηµόσιο: 

«Ευχαριστούµε κύριε Κυβερνήτα». 

Το έχουµε χρέος!

Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger