Έτοιμος να αλλάξει την ιστορία.................

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012




Λίγες μέρες πριν, Novak Djokovic και Rafael Nadal μας πρόσφεραν ένα ακόμη επικό παιχνίδι, πιθανότατα το κορυφαίο στην ιστορία της open era. Τις δάφνες κέρδισε ο 24χρονος Σέρβος,
ο οποίος πανηγύρισε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την κατάκτηση του Australian Open, προσθέτοντας στην τροπαιοθήκη του τον 5ο Grand Slam τίτλο της καριέρας του. Το ερώτημα πλέον δεν είναι αν ο Nole μπορεί να κυριαρχήσει στο tour της ΑΤΡ, γιατί αυτό το έχει κάνει ήδη και συνεχίζει να το κάνει με απόλυτη επιτυχία. Το ερώτημα είναι αν θα καταφέρει να κάνει αυτό που δεν έκανε κανείς σύγχρονος θρύλος του παγκοσμίου τένις, να κερδίσει και τα 4 Grand Slam στη σειρά.Πριν από μισό αιώνα (1962), ένας ταλαντούχος τενίστας από την Αυστραλία, κατέκτησε όλα τα Majors μέσα σε μία σεζόν. Εφτά χρόνια αργότερα (1969), το τένις είχε ενταχθεί στα επαγγελματικά αθλήματα, ο ανταγωνισμός είχε αυξηθεί και ο ίδιος διένυε το 32ο έτος της ηλικίας του, τίποτα από αυτά όμως δεν εμπόδισε τον Rod Laver να επαναλάβει τον θρίαμβό του.

Όπως εξομολογήθηκε πρόσφατα γιά τόσο μεγάλο το επίτευγμά του: "Τότε έλεγες, ίσως να δοκιμάσω να το κάνω αυτό. Δεν έλεγες θα τα κερδίσω όλα, αλλά προσπαθούσες σε κάθε τουρνουά ξεχωριστά", εξήγησε ο 73χρονος πλέον Αυστραλός. Το ρεκόρ αυτό του Laver, ωστόσο παρέμεινε ακατάριπτο μέχρι και σήμερα, αφού κανείς δεν μπόρεσε ποτέ να το ισοφαρίσει ή και να το ξεπεράσει, παρά τις πολύ καλές προσπάθειες μερικών εκ των κορυφαίων όλων των εποχών.



Το γεγονός ότι δεν έκανε ποτέ δικό του το Roland Garros, στέρησε στον κατά τ' άλλα ανίκητο Pete Sampras την ευκαιρία να το κάνει. Ο Αμερικανός θρύλος, έφτασε κοντά το 1997, όταν κατέκτησε το τρίτο διαδοχικό Grand Slam στην Αυστραλία, αλλά για άλλη μια φορά απογοήτευσε στο Γαλλικό Όπεν, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό από τον 3ο κιόλας γύρο.

Πιο πρόσφατα, το μονοπώλιο πέρασε στον Roger Federer, έναν εξαιρετικό τενίστα του οποίου το όνομα συνοδεύτηκε με την επιτυχία. Ο Ελβετός υπεραθλητής, κατάφερε να επαναλάβει δύο φορές το επίτευγμα του Sampras κατακτώντας τρία διαδοχικά Grand Slam μέσα στις διετίες 2005-2006 και 2006-2007, ούτε αυτός όμως ήταν γραφτό να φτάσει στην υπέρτατη επιτυχία, αφού έσπασε πολύ αργότερα την κατάρα του Roland Garros, που καθυστέρησε αρκετά για τα δεδομένα του και το career slam.

Λιγότερο κοντά έφτασε ο Rafael Nadal το 2010, όταν η προέλασή του σε όλες τις επιφάνειες του χάρισε τρία Major και το career slam. Στην πραγματικότητα όμως δεν πλησίασε ποτέ τα 4 ή περισσότερα διαδοχικά Grand Slam, καθώς όπως και το 2010 έτσι και το 2011, η πορεία του σταμάτησε μέχρι τα προημιτελικά του Australian Open. Οι δύο "αιώνιοι" έχουν αναγκαστεί να παραδώσουν τα σκήπτρα τους στον ανώτερο Djokovic για περισσότερο από ένα χρόνο, ωστόσο παραμένουν δύο εκπληκτικοί τενίστες που διεκδικούν με αξιώσεις οποιοδήποτε τουρνουά και κανείς δε μπορεί να αποκλείσει με σιγουριά το ενδεχόμενο να φτάσουν αυτοί στη μεγάλη επιτυχία των 4 διαδοχικών Slams. Όμως για να κάνουν κάτι τέτοιο χρειάζεται πρώτα να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής, ενώ επιπλέον όσον αφορά τον Federer σιγά-σιγά στενεύουν και τα χρονικά περιθώρια.

Αντίθετα, ο Nole είναι εκεί, είναι το Νο1, ζει τη στιγμή και το απολαμβάνει. Ο 24χρονος Σέρβος, κατέκτησε το τρίτο του διαδοχικό Grand Slam στη Μελβούρνη και μάλιστα με τέτοιο τρόπο που η ψυχολογία ανέβηκε ακόμη περισσότερο - αν αυτό είναι δυνατό. Μετά από έναν απίστευτο τελικό, τον μεγαλύτερο σε διάρκεια στην ιστορία, ο Djokovic επικράτησε του Nadal με 5-7, 6-4, 6-2, 6-7 (5), 7-5, σε ένα παιχνίδι που έδειχνε χαμένο στα μέσα του καθοριστικού σετ. Πλέον, ο καλύτερος τενίστας του κόσμου, βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του. Αν κάνει δικό του και το Roland Garros θα συμπληρώσει το Grand Slam καριέρας, ενώ παράλληλα θα ισοφαρίσει το ανεπανάληπτο ρεκόρ του Laver, κάτι που φυσικά θα κάνει τους πάντες να μιλούν για έναν ζωντανό θρύλο. Οι πιθανότητες είναι με το μέρος του Σέρβου εξαιτίας της τεράστιας αυτοπεποίθησης που έχει χτίσει, αλλά φυσικά είναι ακόμη πολύ νωρίς για προγνωστικά. Το Γαλλικό Όπεν απέχει σχεδόν 4 μήνες από το σήμερα και πολλά μπορεί να έχουν αλλάξει μέχρι τότε.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Djokovic δεν έχει και τις καλύτερες αναμνήσεις από το συγκεκριμένο τουρνουά. Του ανήκε το ίσως καλύτερο πρώτο μισό χρονιάς που σημειώθηκε ποτέ στην open era, και παρόλα αυτά ούτε μέσα σε αυτό κατάφερε να κερδίσει τον τίτλο στο Παρίσι. Συγκεκριμένα, πέρσι πραγματοποίησε την καλύτερή του πορεία στο 2ο Grand Slam της χρονιάς, φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά, όπου ηττήθηκε για πρώτη φορά στη σεζόν από τον Federer στα 4 σετ.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει ήδη καταφέρει ο Djokovic είναι κάτι το μοναδικό και μόνο καλό μπορεί να κάνει στο άθλημα, του οποίου ο ανταγωνισμός παίρνει για πρώτη φορά τόσο μεγάλες διαστάσεις, με αποτέλεσμα να μας προσφέρει όλο και πιο συχνά αναμετρήσεις όπως αυτές των ημιτελικών και του τελικού στο Αυστραλιανό Όπεν, ανάμεσα στους "Big 4".ΑΣ ΠΕΡΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟ ROLAND GARROS πού προβλεπετε από τα ανωτέρω δυσκολότατο καί καταιγιστικό.
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger