«Αυτή είναι η καλύτερη μορφή άσκησης»

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Όπου το «αυτή» αντικαθίσταται με το «αερόβια», «βάρη», «ποδόσφαιρο», «πολεμικές τέχνες» «ποδήλατο» «μπάσκετ» κ.τ.λ. Η παραπάνω φράση είναι πέρα για πέρα αναληθής. Ποια είναι η καλύτερη μορφή άσκησης; Οι απαντήσεις ποικίλουν και έχουν να κάνουν με τον καθένα μας ξεχωριστά. Ποια μας αρέσει; Σε ποια αποδίδουμε καλύτερα; Ποια μας δίνει κίνητρο να συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε; Αυτή είναι η καλύτερη για εμάς. Στην πραγματικότητα, το τρέξιμο προσφέρει ενδυνάμωση και «λίπανση» στις περισσότερες αρθρώσεις του σώματος. 
Αυτός είναι ο λόγος πού δεν λείπει από οποιοδήποτε πρόγραμμα.
Η καλή φυσική κατάσταση αυξάνει τον μεταβολισμό. 

Η θεωρία της «βελτίωσης» του μεταβολισμού, αποτελεί μία
από τις πιο παρεξηγημένες στον κόσμο του fitness, κυρίως λόγω της σύγχυσης που επικρατεί γύρω από την έννοια του μεταβολισμού. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η άσκηση βελτιώνει τον μεταβολισμό κατά τη
διάρκειά της, αλλά και για μερικές ώρες μετά, ανάλογα με την έντασή της. Παρ’ όλα αυτά, όσο βελτιώνετε την φυσική σας κατάσταση, το σώμα ανταποκρίνεται πιο εύκολα στην προπόνηση με αποτέλεσμα να καίτε λιγότερες θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας ή σωματικής άσκησης. Επίσης, όσο λιγότερο λίπος έχετε, τόσο μειώνεται και ο βασικός σας μεταβολισμός μιας και «κουβαλάτε» λιγότερο βάρος σε καθημερινή βάση. 

Α Π Α Ρ Α Ι Τ Η Τ Ω Σ 

Η αυξημένη ποσότητα πρόσληψης νερού είναι απαραίτητη και πρώτος παράγοντας για την απώλεια λίπους, ειδικά σε ένα ασκούμενο άτομο. Πρέπει επομένως να καταναλώνονται τουλάχιστον 10 -12 ποτήρια την ημέρα. 

Ο επόμενος παράγοντας είναι η άσκηση. Ακούμε συχνά την κλασική ατάκα «έκανα 500 κοιλιακούς σήμερα». Η αλήθεια όμως είναι, ότι και 1.000 κοιλιακούς την ημέρα να κάνουμε, εάν δεν κάνουμε αερόβια άσκηση, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να καταπονούμε το μυοσκελετικό μας σύστημα. Για να φανούν οι κοιλιακοί, πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε το ποσοστό λίπους του σώματος, π.χ. για να είναι διακριτοί οι κοιλιακοί ενός άνδρα πρέπει το ποσοστό λίπους να κατέβει κάτω απο το 12%. Κι αυτό επιτυγχάνεται, κατά κύριο λόγο, με αερόβια άσκηση. 

Μερικές από τις πιο απλές επιλογές, είναι το χαλαρό τρέξιμο ή τζόκινγκ, το ποδήλατο και το κολύμπι. Για τους πιο προχωρημένους, τα ‘σπριντ’ και οι ‘διαλειμματικές’ ασκήσεις είναι μια ακόμη επιλογή. Ο ρυθμός της άσκησης καθορίζει την αναλογία λίπους-υδατανθράκων που καταναλώνονται κατά τη διάρκειά της. Ο ιδανικότερος ρυθμός για την μεγιστοποίηση της καύσης λίπους είναι άσκηση «μέτριας έντασης - μεγάλης διάρκειας» (περίπου 65% της μέγιστης καρδιακής μας συχνότητας). Κι αφού μιλάμε για διάρκεια, που είναι και το κλειδί της διαδικασίας καύσης λίπους, 45’ συνεχόμενης άσκησης αρκούν για γρήγορα αποτελέσματα. 

Επίσης, πέρα από το γεγονός ότι «καίμε» περισσότερες θερμίδες τρέχοντας την ίδια απόσταση , εκμεταλλεύεστε στο έπακρο όλα τα καρδιοαναπνευστικά οφέλη του τρεξίματος (βελτίωση στην αντοχή και την φυσική κατάσταση, βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας). Ναι, η σωματική άσκηση θα σας βοηθήσει να «κάψετε» θερμίδες. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο που μπορεί να σας προσφέρει. Η σωστή άσκηση μπορεί να σας κάνει δυνατότερους, γρηγορότερους, περισσότερο ευλύγιστους, ενώ σύμφωνα με έρευνες ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθά στην μακροζωία. 







Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger