Πως θα πάρετε πίσω τα λεφτά σας από το χαράτσι της ΔΕΗ

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Πληρώσατε παράλογα υψηλό ειδικό τέλος ακινήτων για το 2011; Στηρίχτηκε η ΔΕΗ σε λάθος στοιχεία που έστειλαν το χαράτσι στα ύψη; Αν έχετε ήδη διορθώσει το λάθος σας, ήρθε η ώρα να πάρετε τα χρήματά σας πίσω. O έφορος δεν δέχεται ότι είστε σε οικονομική αδυναμία; Δείτε πως θα αμφισβητήσετε την απόφασή του. 

Όχι, η εφορία δεν θα κόψει ...τσεκ. Θα συμψηφίσει το επιπλέον ποσό με το χαράτσι του 2012. Ο συμψηφισμός θα πρέπει να γίνει έως το τέλος του μήνα καθώς από τον Απρίλιο θα ξεκινήσει η πληρωμή του τέλους για το 2012. Την υποχρέωση της εφορίας να υπολογίσει ξανά το χαράτσι της ΔΕΗ για όσους προσκόμισαν διορθωτικά στοιχεία, ορίζει ο τελευταίος φορολογικός νόμος που κοινοποιήθηκε στις εφορίες με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών. Ορίζει η σχετική νομοθετική διάταξη:

«Το ποσό του τέλους που καταβάλλεται για το έτος 2011 και υπολογίστηκε βάσει των στοιχείων του εμβαδού της δομημένης επιφάνειας, της τιμής ζώνης και της παλαιότητας του ακινήτου που ήταν γνωστά στη ΔΕΗ ή στους εναλλακτικούς προμηθευτές ρεύματος κατά την 17η Σεπτεμβρίου 2011, επανυπολογίζεται με βάση γεγονότα που αποδεικνύονται από στοιχεία που προσκομίζει ο υπόχρεος ότι συνέτρεχαν κατά την ως άνω ημερομηνία και με βάση τα οποία, αν ήταν γνωστά στη ΔΕΗ ή στους εναλλακτικούς προμηθευτές ρεύματος, θα λογιζόταν κατά την ως άνω ημερομηνία το τέλος ακίνητης περιουσίας. Αν το τέλος που προκύπτει με βάση τα ως άνω στοιχεία είναι μικρότερο από το τέλος που λογίστηκε, η διαφορά αφαιρείται από το τέλος που αναλογεί στο ακίνητο για το έτος 2012. Στις περιπτώσεις που προκύπτει αρνητική διαφορά, το ποσό επιστρέφεται από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ρεύματος με τον επόμενο λογαριασμό. Ο συμψηφισμός πραγματοποιείται με το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. του υπόχρεου κατά την 31η Μαρτίου 2012»

Τι θα γίνει με τους οικονομικά αδύναμους

Απόφαση που υπέγραψε την Παρασκευή ο Παντελής Οικονόμου, προβλέπει ότι ο προϊστάμενος της εφορίας μπορεί να αποφασίσει «είτε την καταβολή του τέλους σε περισσότερες από τις προβλεπόμενες δόσεις είτε και τον περιορισμό του τέλους μέχρι του ύψους που κρίνεται αναγκαίο, ώστε ο υπόχρεος να μπορεί να ανταποκριθεί στην καταβολή του χωρίς να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η διαβίωση του ιδίου ή των προσώπων που συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν φορολογικά». Υποτίθεται ότι οι σχετικές αιτήσεις έχουν γίνει από τους πολίτες. Κανονικά, ο έφορος θα πρέπει να εκδώσει πράξη, θετική ή απορριπτικήκαι να την κοινοποιήσει στον αιτούντα. Αυτά τουλάχιστον ορίζει η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού. Προβλέπει επίσης, ότι οι πολίτες μπορούν να στραφούν και κατά της απόφασης του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. Έχουν δύο μήνες στη διάθεσή τους για να ασκήσουν ένσταση. Ο χρόνος μετράει από την κοινοποίηση της απόφασης του εφόρου. Η ένσταση εξετάζεται από τριμελή επιτροπή (για τη σύσταση της επιτροπής αναμένεται νεότερη απόφαση του υπουργού Οικονομικών.
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger