Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) θα υπογραφεί στα τέλη του μήνα, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου.
Σε συνέντευξη Τύπου, από κοινού με τον υφυπουργό κ. Γ. Μανιάτη, ανακοινώθηκε επίσης ότι τον Ιούλιο θα προκηρυχθούν νέοι διαγωνισμοί για έρευνες σε 10-12 περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, μεταξύ άλλων σε Έβρο, Καβάλα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Αιτωλοακαρνανία, Μεσσηνία, Αχαία και πιθανώς στην Κρήτη.
Το μνημόνιο μεταξύ των τριών χωρών θα αναφέρεται στις δυνατότητες ηλεκτρικής διασύνδεσης αλλά και στην προοπτική συνεργασίας για τη μεταφορά των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί ή θα ανακαλυφθούν στην Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι και η χώρα μας ξεκινά τώρα τη διαδικασία των ερευνών.
Η Τουρκία δεν αποκλείει να προσαρτήσει απλά και καθαρά τη βόρεια Κύπρο, άν δεν βρεθεί συμφωνία μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων για επανένωση της διχοτομημένης από το 1974 νήσου, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγκίς .
Πρόβλημα: Η Τουρκία δεν έχει τίποτα να κάνει σε αυτό το νησί το οποίο ιστορικά δεν ανήκει στους Τούρκους. Η Τουρκία, με αυτή τη προσάρτηση, δεν θα έκανε τιποτά άλλο από το να κλέψει τους ενεργειακούς πόρους που ανακαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια, στα βόρεια του νησιού της Κύπρου, εκεί που ήδη οι Τούρκοι απειλούν με στρατιωτική δράση στην περίπτωση εξόρυξης του υποθαλάσσιου φυσικού αερίου.