Προχωρά ο σχεδιασμός για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2012

Τριμελής νομοπαρασκευαστική επιτροπή προκειμένου να συντάξει το Προεδρικό Διάταγμα για την αξιολόγηση του προσωπικού στο Δημόσιο συγκροτεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μετά την έναρξη των διαδικασιών για την αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντίνος Ρόβλιας, η Επιτροπή αποτελείται από δύο εκπροσώπους του Συμβουλίου της Επικρατείας και ένα Νομικό Σύμβουλο του κράτους.

Οσον αφορά τους φορείς και τις οργανικές μονάδες του Δημοσίου, αυτές θα αξιολογηθούν σε έξι βασικούς τομείς, σύμφωνα με τα κριτήρια που διαμορφώθηκαν από εξειδικευμένα στελέχη από τη Γαλλία, στο πλαίσιο του μνημονίου που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.

Οι τομείς αυτοί, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αφορούν:

- Τις πολιτικές, τους στόχους και τις αρμοδιότητες των φορέων.

- Τη στελέχωση και το προσωπικό.

- Τις ανάγκες και τις προσδοκίες των πολιτών.

- Το κόστος των οργανικών μονάδων.

- Την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα των μονάδων.

- Τις συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα.

Καθοριστικό ρόλο στην αξιολόγηση θα έχουν και οι πολίτες που θα βαθμολογούν τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε βάθος πενταετίας, ενώ θα καταγράφονται και τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης, κακοδιοίκησης, διαφθοράς και γραφειοκρατίας, που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα θα αξιολογηθεί και θα διερευνηθεί η δυνατότητα εάν κάποια αρμοδιότητα ή πολιτική που ασκείται από φορέα μπορεί να μεταφερθεί στον ιδιωτικό τομέα, ένα θέμα που έχει προαναγγείλει ο αρμόδιος υπουργός.

Στόχος είναι σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να αυξηθεί η παραγωγικότητα και η αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα, και να μειωθεί το κόστος λειτουργίας του με τη διατήρηση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι υποστηρίζουν ότι η κατάργηση κρατικών αρμοδιοτήτων και η μεταφορά τους στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες απολύσεις υπαλλήλων και τη διάλυση του κοινωνικού κράτους.
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger