Η Παραβολή του Κίτσου (μέρος 2ον)

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Τα χρόνια πέρασαν κι έφτασε το μοιραίο 2009, όταν ο επί χρόνια ευρισκόμενος σε νιρβάνα Κίτσος, διαπίστωσε πως οι καταχρήσεις είχαν εξασθενήσει τον οργανισμό του κι απευθύνθηκε στους γιατρούς. Δυστυχώς, διαγνώστηκε με καρκίνο στο έντερο.

Το καλό για τον Κίτσο, ήταν πως πέραν των λοιπών δραστηριοτήτων της, η «Εταιρεία» διέθετε και μία υπερσύγχρονη νοσοκομειακή μονάδα, η οποία ετέθη στη διάθεση του φίλου μου, την ώρα που λόγω μίας ιδιάζουσας επιπλοκής, ουδείς άλλος αναλάμβανε την περίπτωσή του. Πρόεδρος της μονάδας ήταν ένας τύπος ονόματι Χέρμαν, αλλά το πραγματικό κουμάντο το έκανε η μεγαλομέτοχος, μία τροφαντή μεσήλιξ, η Άνγκελα. Έχοντας μία έμφυτη καχυποψία προς οτιδήποτε ξενόφερτο ο Κίτσος, επέμεινε τη θεραπεία του να επιμεληθεί ένας μαθητευόμενος γιατρός, ο Γιώργος, ο οποίος συμπτωματικά ήταν γιός του τέως διαχειριστή του, του Αντρέα. Ο Γιώργος, κέρδισε μεμιάς την εμπιστοσύνη του Κίτσου, δηλώνοντας απερίσκεπτα πως «εύκολες λύσεις, υπάρχουν» και ο αφελής φίλος μου τον περιέβαλλε με αμέριστη εμπιστοσύνη. Η «Εταιρεία» από την άλλη, έβλεπε εξ’ αρχής με προβληματισμό τις προτάσεις του (όπως φάνηκε από νωρίς, ανίκανου να διαχειριστεί την κατάσταση) Γιώργου και γι’ αυτό του έδωσαν πακέτο την προβλεπόμενη για την περίπτωση θεραπεία, την οποία ονόμασαν «μνημόνιο θεραπείας». Φυσικά, πέραν της χορήγησης ισχυρότατης δόσης φαρμάκων (τα οποία είχαν και εξαιρετικά δυσάρεστες παρενέργειες), το μνημόνιο ξεκινούσε με την απαραίτητη χειρουργική επέμβαση στο έντερο.

Ο Γιώργος όμως, αγνόησε επιδεικτικά τις προτάσεις του μνημονίου (ίσως επειδή ουδέποτε είχε πραγματοποιήσει τέτοια επέμβαση και φοβόταν τις συνέπειες κάποιου «ατυχήματος») και το αντικατέστησε με ένα κοκτέιλ φαρμάκων που είχε διπλάσια ισχύ από την προτεινόμενη από την «Εταιρεία» χημειοθεραπεία. Συντομότατα, ο ατυχής Κίτσος παρουσίασε (εκτός των πολλών αναμενόμενων παρενεργειών) μεταστάσεις στο συκώτι και εν συνεχεία, στον πνεύμονα. Εν μία νυκτί, στο τέλος του 2011, ο Γιώργος απελύθη μετά πολλών επαίνων και εστάλη σπίτι του. Τότε η «Εταιρεία» κάλεσε το φίλο μου να επιλέξει τον αντικαταστάτη του, τονίζοντας πως όποιος ή όποιοι αναλάμβαναν τη θεραπεία στο εξής, θα έπρεπε να δεσμευτούν στην πιστή τήρηση των προτάσεών της, αλλιώς το νοσηλευτικό κέντρο θα έπαυε να χρηματοδοτεί τη θεραπεία.

Πλήθος γιατρών και πάσης φύσεως κομπογιαννίτες αιτήθηκαν να αντικαταστήσουν τον ανεκδιήγητο Γιώργο, οσμιζόμενοι εξουσία και πιθανά κέρδη. Πρώτος απ’ όλους ο Βαγγέλης (παλιός συνεργάτης τόσο του Αντρέα, όσο και του ανίκανου γιού του) ο οποίος καίτοι δεσμεύτηκε με την υπογραφή του στην τήρηση της προβλεπόμενης θεραπείας, ταχύτατα προέβη στην ακατανόητη πρωτοβουλία να πετσοκόψει τον ασθενή, αφαιρώντας του ένα πνεύμονα και το μισό συκώτι, λες κι αυτά ήταν η αιτία του κακού. Και αφού ο δυστυχής Κίτσος βρέθηκε σε πρωτοφανώς θλιβερή κατάσταση, δυσκολευόμενος να ζει έστω και στοιχειωδώς, απευθύνθηκε στο σύνολο των υπολοίπων επίδοξων σωτήρων.

Ο Αντώνης, ο Φώτης κι ο Βαγγέλης (ναι, ο ίδιος χασάπης που περιγράψαμε παραπάνω), πρότειναν την επαναδιαπραγμάτευση με την «Εταιρεία» και την επιμήκυνση της θεραπείας, μπας κι αντέξει ο καταπονημένος οργανισμός του καρκινοπαθούς τις βαρύτατες παρενέργειες. Ένας άλλος γραφικός, ο Πάνος, πρότεινε την καταγγελία της θεραπείας και την αντικατάστασή της με λουτρά σε πετρέλαιο! Επιπλέον, πρότεινε στον Κίτσο να απαιτήσει όλο το κόστος της θεραπείας να το επωμιστεί προσωπικά η Άνγκελα, με το αιτιολογικό ότι ο προπάππος της είχε δανειστεί από τον προπάππο του Κίτσου ένα αξιοσέβαστο ποσό, το οποίο δεν είχε επιστραφεί ποτέ. Δύο άλλοι περίεργοι τύποι, η Αλέκα και ο Νίκος (παρότι μισούσαν ο ένας τον άλλο), συμφώνησαν πως η λύση ήταν η αποχώρηση του φίλου μου από την «Εταιρεία», πιστεύοντας ότι η θεραπεία μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με ίδια μέσα, στο αγροτικό ιατρείο που βρισκόταν καταμεσής στην ιδιόκτητη έκταση, μακριά από τη νοσοκομειακή μονάδα της «Εταιρείας». Άλλα λόγια για ν’ αγαπιόμαστε, δηλαδή. Μόνο δύο ξαδερφάκια, ο Θάνος κι ο Μάνος, πρότειναν εξ’ αρχής τη δίχως καθυστέρηση αφαίρεση του επίμαχου τμήματος του εντέρου, επιχειρηματολογώντας πως ούτως ή άλλως, ο άνθρωπος έχει επτά μέτρα έντερο και πως ο φίλος μου θα μπορούσε εύκολα να επιβιώσει με έξι.

Απελπισμένος από την πολυφωνία ο Κίτσος, στράφηκε προς ένα αυτοδίδακτο σαμάνο, τον Αλέξη, που του υποσχέθηκε να εφαρμόσει πάνω του μία συνταγή που είχε μάθει στο Καράκας και την Πυονγιάνγκ, τα μέρη που είχαν φιλοξενήσει τα δύο τελευταία συνέδρια μάγων και δρυίδηδων. Μάλιστα, στις 6 Μαΐου του έδωσε και ένα μπουκαλάκι με μαγικό φίλτρο, το οποίο όπως υποστήριξε με σθένος, θα τον απάλλασσε οριστικά από κάθε πόνο και παρενέργεια της θεραπείας. Γεμάτος ενθουσιασμό ο φίλος μου, πήρε το μπουκαλάκι και όταν γύρισε σπίτι, ανακοίνωσε όλο χαρά στην Τασούλα πως τα προβλήματά τους έλαβαν επιτέλους, τέλος.

Ούσα από τη φύση της πιο καχύποπτη εκείνη, πήρε ένα δείγμα από το επίμαχο υγρό και το έστειλε για ανάλυση στο χημείο της «Εταιρείας». Οι απαντήσεις που έλαβε, ήταν άκρως ανησυχητικές; Όχι μόνο οι εικοσιέξι άλλοι μέτοχοι, αλλά και πλήθος άλλων ειδικών που εκλήθησαν να πουν τη γνώμη τους, συμφώνησαν σε ένα πράγμα: Το συγκεκριμένο ζουμί ήταν ισχυρότατο δηλητήριο και η λήψη του θα οδηγούσε σε άμεσο και επίπονο θάνατο. Πανικόβλητη η Τασούλα, κοινοποίησε τα αποτελέσματα της έρευνας στον αγαπημένο της κι εκείνος τα μετέφερε αυτολεξεί στον Αλέξη. Ατάραχος εκείνος, του απάντησε λακωνικά:

«Μη φοβάσαι. Όλοι αυτοί οι κακεντρεχείς θέλουν να σε τρομάξουν, γιατί εποφθαλμιούν την περιουσία σου και θέλουν να τα τινάξεις για να στη φάνε. Μόνο εγώ ξέρω την αλήθεια. Πιές το φίλτρο σου με θάρρος την ερχόμενη Κυριακή κι αν δεν πάει κάτι καλά, εδώ είμαι για να με κατηγορήσεις. Στο κάτω – κάτω της γραφής, είδες καθόλου προκοπή από τις θεραπείες και τα μνημόνιά τους;»

Εσείς, αγαπητοί αναγνώστες του παρόντος, τι πιστεύετε πως πρέπει να κάνει ο Κίτσος;

Μπορεί η αυτοκτονία να δικαιολογηθεί εν τω μέσω μίας επίπονης (αλλά απαραίτητης, κατά την ταπεινή μου άποψη) θεραπείας;

Έχετε την ευκαιρία να του υποδείξετε τη γνώμη σας πίσω από τα παραβάν που θα στηθούν την Κυριακή...

Υ.Γ. Και για όσους δεν κατάλαβαν όλες τις παρομοιώσεις της παρούσας παραβολής, προχωρώ στις απαραίτητες διευκρινήσεις: Ο Κίτσος, αντιπροσωπεύει το σύνολο του ελληνικού λαού. Επί δεκαετίες έζησε πολύ πιο έντονα από τις δυνατότητές του, χρεώθηκε διεθνώς κι επιπλέον, πήρε και προσωπικά δάνεια για να ικανοποιήσει τη ματαιοδοξία του. Όταν όμως έφτασε η ώρα να πληρώσει το λογαριασμό, διαπίστωσε με φρίκη πως μόνον οι εταίροι του σκόπευαν να τον στηρίξουν, με την προϋπόθεση όμως να εφαρμόσει μέτρα λιτότητας και εκτενείς μεταρρυθμίσεις.

Το έντερο, συμβολίζει το σπάταλο και πελατοκεντρικό δημόσιο. Αποτελεί το μείζον εσωτερικό πρόβλημα της χώρας και τη γενεσιουργό αιτία του καρκινώματος. Από την άλλη, το συκώτι συμβολίζει το τραπεζικό σύστημα της χώρας, που θυσιάστηκε αύτανδρο στο βωμό του περιβόητου «κουρέματος», ενώ ο πνεύμονας, τον πάλαι ποτέ υγιή ιδιωτικό τομέα, ο οποίος μέσω της εξαντλητικής φορολόγησης και των αντικινήτρων στην επιχειρηματικότητα (που κι αυτά προέρχονται από το σαθρό δημόσιο) εξουθενώθηκε σε βαθμό κατάρρευσης.

Τα ονόματα των πρωταγωνιστών αυτής της ιστορίας (πλην του ζεύγους, εννοείται), δεν είναι συμπτωματικά και έχουν απόλυτη σχέση με υπαρκτά πρόσωπα και καταστάσεις…


Πηγή:www.capital.gr
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger