Κυπριακός Τύπος: Ρωσία ή Ευρώπη;

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Το θρίλερ της κυπριακής οικονομίας βρίσκεται στο επίκεντρο του σημερινού κυπριακού Τύπου, μετά και τη χθεσινοβραδυνή δήλωση του Κύπριου υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή, ο οποίος δεν απέκλεισε την προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης, λέγοντας αυτό θα γίνει τις μέρες -Παρασκευή απόγευμα μέχρι Δευτέρα πρωί- που οι αγορές είναι κλειστές.


Η «Αλήθεια» γράφει ότι «πάση θυσία προσπαθεί η κυβέρνηση να εξασφαλίσει δάνειο από τη Ρωσία» και προσθέτει ότι προεδρικό και ΑΚΕΛ θέλουν να αποφύγουν την προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης.

Αναφορικά με τον δανεισμό από τη Ρωσία, η εφημερίδα γράφει ότι στο τραπέζι μπήκαν και ανταλλάγματα οικονομικά, που επικεντρώνονται στα δικαιώματα στην κυπριακή ΑΟΖ, στον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η Λευκωσία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναζητά πέντε δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας και τις ανάγκες για αναχρηματοδότηση του χρέους της που λήγει μέσα στο 2013, ενώ θα απομείνει και ένα ποσό για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Η «Σημερινή», η οποία έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Στην πιλάντζα δάνειο και Μηχανισμός» γράφει ότι σταθμίζονται όλοι οι παράγοντες πριν από τη λήψη της τελικής απόφασης. Και η «Σημερινή» υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί την εξασφάλιση νέου διακρατικού δανείου από τη Ρωσία, «γεγονός που δεν διαψεύδεται ούτε από το προεδρικό, ούτε από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας».

Στο ίδιο «μήκος κύματος» είναι και το ρεπορτάζ του «Πολίτη», ο οποίος έχει τίτλο: «Ρωσία ή Ευρώπη; Αποφάσεις αναλόγως όρων». Ωστόσο, η εφημερίδα εκτιμά ότι η Λευκωσία δείχνει να βρίσκεται πιο κοντά στον Μηχανισμό Στήριξης. Σύμφωνα με την εφημερίδα, για την ώρα παρουσιάζονται δυσκολίες στην εξασφάλιση νέου διμερούς δανείου με τους λιγότερο οδυνηρούς όρους. Εξάλλου, σημειώνεται ότι ο Κύπριος υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα Α. Μαυρογιάννης διαβεβαίωσε ότι σε περίπτωση δανεισμού από τη Ρωσία ή την Κίνα θα υπάρξει εμπλοκή της ΕΕ.

«Ο Φιλελεύθερος» έχει τίτλο: «Κλειδί το ρωσικό δάνειο» και προσθέτει ότι είναι ανοικτό και το σενάριο για προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης για ποσό γύρω στα 4 δισ. ευρώ.

Σύφωνα με την εφημερίδα, οι αποφάσεις για την προσφυγή ή όχι της Κύπρου στον ευρωπαϊκό Μηχανισμό στήριξης αναβάλλονται για την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς στοιχείο «κλειδί» φαίνεται ότι αποτελεί το πιθανό ρωσικό δάνειο.

Οι πληροφορίες συνηγορούν στο ότι αυτό θα έχει θετική κατάληξη, ωστόσο τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας αφήνουν ανοικτό και το σενάριο του Μηχανισμού.

Η «Χαραυγή» αποφεύγει να αναφερθεί στην πρώτη της σελίδα στα περί προσφυγής στον Μηχανισμό Στήριξης σε δάνειο από τη Ρωσία. Η εφημερίδα επέλεξε να προβάλλει στο κύριο θέμα της χθεσινοβραδινή δήλωση του προέδρου Χριστόφια ότι τα νέα μέτρα για την οικονομία δεν θα «αγγίζουν» τους εργαζόμενους και ότι στόχος τους θα είναι μείωση των δαπανών και εξορθολογισμός της οικονομίας.

Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger