Η λίστα με τους 25.000 δημοσίους υπαλλήλους που τίθενται σε διαθεσιμότητα

Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου 2012

Έτοιμη η λίστα από την κυβέρνηση με τους 25.000 δημοσίους υπαλλήλους που τίθενται σε διαθεσιμότητα. Τι προβλέπει το νέο σύστημα αξιολόγησης;

Η αξιολόγηση θα στείλει στη διαθεσιμότητα 25.000 άτομα μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι πρώτοι 2.500 που βγαίνουν εκτός δημοσίου μέσα στους επόμενους δύο μήνες έχουν ήδη επιλεγεί και η διαδικασία ξεκινάει.

Γραπτά τεστ, αλλά και κριτήρια που θα είναι διαφορετικά ανά κατηγορία υπαλλήλων θα κρίνουν το μέλλον όλων στο Δημόσιο. Μέσω της αξιολόγησης θα επιλεγούν τελικά εκείνοι που θα βρεθούν με το ένα πόδι εκτός δημοσίου, θα μπουν δηλαδή σε διαθεσιμότητα και αφού επί 12 μήνες λαμβάνουν μισό μισθό, στο τέλος εάν δεν υπάρξει νέα θέση σε άλλη υπηρεσία θα απολυθούν.

Αυτή τη στιγμή τα κενά στο δημόσιο είναι περί τις 8.000. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι εύκολα θα πληρωθούν τα κενά αυτά. Ότι οι 2.500 δημόσιοι υπάλληλοι που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα τώρα θα μετακινηθούν, πως είναι θέμα χρόνου και δεν κινδυνεύουν με απόλυση. Αν υπολογίσει όμως κανείς ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν βγει σε καθεστώς διαθεσιμότητας άλλοι 25.000 άνθρωποι τότε γίνεται αντιληπτό ότι τα κενά είναι 8.000 και οι υπάλληλοι 27.500, άρα τα κενά είναι πολύ λιγότερα από εκείνους που βγαίνουν εκτός δημοσίου και έτσι τα 2/3 των υπαλλήλων που θα βγουν σε διαθεσιμότητα κινδυνεύουν με οριστική απόλυση από το Δημόσιο.

Ως προς την αξιολόγηση η πρώτη κίνηση που θα γίνει θα είναι ο έλεγχος των φακέλων όλων των δημοσίων υπαλλήλων και η νέα αξιολόγηση του καθενός μέσω νέας διαδικασίας στα πρότυπα αυτής που ετοιμάζεται να εφαρμόσει για τους εκπαιδευτικούς το υπουργείο Παιδείας.

Οι έως τώρα πληροφορίες λένε ότι θα περιλαμβάνεται και συνέντευξη, αλλά και γραπτό τέστ, από το οποίο όμως θα εξαιρεθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Ανα υπουργείο βέβαια οι ερωτήσεις θα είναι διαφορετικές ανάλογα με το αντικείμενο.

Εκτός απ” όσους αποτύχουν στα τέστ και την αξιολόγηση στην … πρώτη γραμμή για διαθεσιμότητα θα μπουν υπάλληλοι που μέχρι τώρα έχουν πολλά κενά στην εργασία τους χωρίς να μπορούν να τα δικαιολογούν, αλλά και όσοι έχουν προβλήματα συμπεριφοράς λόγω προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Με την λεγόμενη κινητικότητα να τρέχει σε όλο το φάσμα του Δημοσίου χιλιάδες είναι οι υπάλληλοι που θα βρεθούν σε διαθεσιμότητα καθώς τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων θα μειώσουν κατά πολύ τις θέσεις εργασίας. Οι υπάλληλοι που θα βγουν σε διαθεσιμότητα θα κληθούν να συμπληρώσουν μια φόρμα με την οποία ουσιαστικά θα κάνουν αίτηση να μετακινηθούν σε άλλη θέση του Δημοσίου και απλά θα περιμένουν να … ανοίξει κάποια θέση. Όλα αυτά μέσα σε 12 μήνες, αν το διάστημα αυτό παρέλθει θα απολύονται αυτομάτως.

Aναλυτικότερα, σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου, το 2013 θα τεθούν επιπλέον 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα από τέσσερις «δεξαμενές».

Πρώτη «δεξαμενή» αποτελεί η αναδιάταξη των δομών και των υπηρεσιών των υπουργείων που αναμένεται να μειωθούν έως 50%. Οι νέες δομές και τα νέα οργανογράμματα 10 υπουργείων αναμένεται να είναι έτοιμα στα τέλη Ιανουαρίου.

Θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των δομών άλλων φορέων του Δημοσίου, όπως δήμοι, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, πανεπιστήμια και Ν.Π.Δ.Δ. Η αξιολόγηση αυτών των δομών θα ξεκινήσει πιλοτικά περίπου σε 25 φορείς, προκειμένου να δημιουργηθούν τα «πρότυπα» που θα ακολουθηθούν για την αξιολόγηση των ομοειδών φορέων στη συνέχεια. Σε όλες τις περιπτώσεις βασικός στόχος είναι να μετακινηθούν οι πλεονάζοντες. Αν υπάρχουν καταγεγραμμένα κενά, η μετακίνηση θα είναι άμεση, διαφορετικά οι υπάλληλοι θα τίθενται σε διαθεσιμότητα.

Τρίτη «δεξαμενή» αποτελούν οι οργανισμοί που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν.

Τέταρτη «δεξαμενή» θα αποτελέσει η αξιολόγηση όλων των υπαλλήλων του Δημοσίου. Όπως σημείωσε ο κ. Μανιτάκης, η αξιολόγηση θα γίνει με αξιοκρατικά και αντικειμενικά κριτήρια από το ΑΣΕΠ και δεν θα υπάρξει καμία παρέκκλιση από τον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων. Επίσης, αλλαγές θα υπάρξουν στον τρόπο επιλογής των προϊσταμένων. Η επανατοποθέτησή τους σε θέσεις ευθύνης, μετά την εφαρμογή των νέων οργανογραμμάτων, θα γίνει έπειτα από διαγωνισμό.\
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger