Θα μειωθεί ως 3 χρόνια το προσδόκιμο ζωής!

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012


Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης έχουν δραματικά αποτελέσματα και στο πιο ευαίσθητο κομμάτι του πληθυσμού, τα βρέφη.

Για πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια καταγράφεται αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας στη χώρα μας, ενώ το προσδόκιμο ζωής αναμένεται να μειωθεί κατά 2 ως 3 χρόνια, μιας και το βιοτικό επίπεδο έχει πέσει τα τελευταία χρόνια.

Πώς προκύπτει η αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας; Όσο πέφτει το ακαθάριστο κατά κεφαλήν εισόδημα, τόσο αυξάνεται η βρεφική θνησιμότητα, δηλώνει η καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κυρία Χρύσα Τζουμάκα-Μπακούλα, στο "Βήμα".

«Αυτά δηλαδή που παίζουν ρόλο είναι η διατροφή, το νερό που καταναλώνουμε, η αποχέτευση, το ηλεκτρικό, η θέρμανση, η εκπαίδευση των γονέων... Γενικότερα τα εγγειοβελτιωτικά έργα και το επίπεδο διαβίωσης του πληθυσμού», εξηγεί.

Aκόμη και το γεγονός πως οι γονείς καθυστερούν να πάνε τα παιδιά τους στο νοσοκομείο ή στο γιατρό λόγω οικονομικών προβλημάτων είναι κάτι σύνηθες στην εποχή.

«Όταν ο ένας από τους δύο ή ακόμη χειρότερα και οι δύο γονείς χάσουν τη δουλειά τους, η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση προβλημάτων υγείας δεν είναι ζητήματα πρώτης προτεραιότητας. Για παράδειγμα, τη σκωληκοειδίτιδα θα τη θεραπεύσει κάποιος αμέσως, μπορεί να καθυστερήσει όμως να αντιμετωπίσει κάποιο οδοντιατρικό πρόβλημα. Το σπουδαιότερο είναι ότι με την ανεργία των γονέων δυσχεραίνεται και ο δωρεάν εμβολιασμός των παιδιών, μια και χάνεται η ασφαλιστική τους κάλυψη».

Σήμερα πολλοί αποφεύγουν τα προληπτικά check-up, ενώ οι εγκυμονούσες γυναίκες δεν κάνουν όλες τις απαιτούμενες εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου και δεν επισκέπτονται τακτικά το γιατρό τους, έτσι υπάρχει αύξηση και της περιγεννητικής θνησιμότητας.

Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger