Οι νέες μας υποχρεώσεις απέναντι στην εφορία

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Όχι μόνο πιο… ακριβή αλλά και περισσότερο απαιτητική θα γίνει η εφορία από το νέο έτος. Το φορολογικό νομοσχέδιο εκτός από αυξήσεις φόρων για τους περισσότερους εξ’ ημών (εντάξει, γλιτώνουν εν μέρει όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ) φέρνει και νέες υποχρεώσεις. Δεν πρέπει να τις υποτιμήσουμε. Αν δεν ανταποκριθούμε, κινδυνεύουμε να πληρώσουμε και πρόστιμα και περισσότερους φόρους.

Οι νέες υποχρεώσεις;

1. Θα υποβάλλουμε όλοι ηλεκτρονικά τις φορολογικές μας δηλώσεις

Δηλαδή δεν θα εξαιρεθεί κανείς. Ούτε οι συνταξιούχοι. Το εγχείρημα (εφόσον το Υπουργείο Οικονομικών επιμείνει μέχρι το τέλος) δεν είναι απλό. Θα πρέπει όλοι να εφοδιαστούν με κωδικούς πρόσβασης στο Taxis. Και αυτό, με τη μέχρι τώρα διαδικασία προβλέπει ότι θα πρέπει να κάνουμε ηλεκτρονικά αιτήσεις στο Taxis και μετά να περάσουμε και από την εφορία προκειμένου να αποκτήσουμε τους κωδικούς. Ας ελπίσουμε ότι η ΓΓΠΣ θα βρει τη λύση και μας ταχυδρομήσει τους κωδικούς προκειμένου να αποφύγουμε την ταλαιπωρία.

2. Θα πρέπει να δηλώνουμε όλα τα εισοδήματα είτε φορολογούνται είτε όχι

Άλλο ένα θέμα που δεν πρέπει να υποτιμήσουμε και θα το δούμε πως θα εφαρμοστεί στην πράξη. Όταν λέμε όλα τα εισοδήματα, εννοούμε όλα. Δηλαδή, τα μερίσματα που εισπράττουμε από τις εταιρείες (αν έχουμε μετοχές) τους τόκους από τις τραπεζικές καταθέσεις (αν έχουμε καταθέσεις), τα bonus, τα κέρδη από τα λαχεία, τα πάντα. Τώρα θα μας δίνουν οι τράπεζες βεβαιώσεις για τους τόκους; Και τι θα γίνει με τους κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς; Θα το δούμε και αυτό το θέμα στην πράξη.

3. Θα πρέπει να κάνουν όλοι φορολογική δήλωση με το που θα συμπληρώνουμε τα 18 έτη

Τρίτη σημαντική υποχρέωση. Θα υποβάλλουμε όλοι φορολογική δήλωση με το που θα συμπληρώνουμε το 18ο έτος της ηλικίας μας. Δηλαδή, δεν μας δίνουν εξαίρεση επειδή το εισόδημά μας είναι μικρότερο από 5000 ευρώ (δηλαδή μικρότερο από το αφορολόγητο) όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Το υπουργείο Οικονομικών με αυτό τον τρόπο θέλει να έχει εικόνα (διεύθυνση τηλέφωνο και ΑΦΜ) για όλους τους φορολογούμενους είτε έχουν εισοδήματα είτε όχι. Υπάρχει και ένα συμφέρον από αυτή τη διαδικασία. Το να έχουμε εκκαθαριστικό σημείωμα έστω και μηδενικό, μας βοηθάει ειδικά αν θέλουμε να εισπράξουμε κάποιο επίδομα.

4. Θα πρέπει να δηλώσουμε σωστά τα στοιχεία από τα αγροτεμάχιά μας καθώς με βάση αυτές τις πληροφορίες θα καταβληθεί ο νέος φόρος ακινήτων

Θα είναι το νέο μεγάλο φακέλωμα της επόμενης χρονιάς. Θα πρέπει να δηλώσουμε όλα τα αγροτεμάχια που έχουμε. Κανονικά, κάτι τέτοιο θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει. Ωστόσο ο λεγόμενος πίνακας 2 του εντύπου Ε9 όπου αναγράφουμε τα στοιχεία των αγροτεμαχίων είναι γεμάτος λάθη και αυτά θα πρέπει να διορθωθούν αν δεν θέλουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με υπέρογκες φορολογικές επιβαρύνσεις.

5. Αν νοικιάζουμε σπίτι θα πρέπει να δηλώνουμε τα στοιχεία του ιδιοκτήτη

Η έκπτωση φόρου για όσους ενοικιάζουν σπίτι καταργείται και αυτό σημαίνει απώλειες ύψους 100 ευρώ. Ωστόσο, αυτό που παραμένει είναι η υποχρέωσή μας να δηλώνουμε τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του ακινήτου στο οποίο μένουμε. Θα εξακολουθήσουμε να αναγράφουμε κανονικά τον ΑΦΜ του και τα στοιχεία όπως επίσης και τη διεύθυνση του ακινήτου καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πληρώνουμε πρόστιμο.
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger