Άρχισαν τα όργανα:Επίσημο αίτημα της Ισπανίας για ένταξη στο μηχανισμό στήριξης

Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2012

Επίσημο αίτημα στήριξης των τραπεζών της κατέθεσε σήμερα η Ισπανία, ζητώντας ευρωπαϊκά κεφάλαια ύψους 39,5 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομίας της χώρας.

Τα χρήματα -37 δισ. ευρώ για τις τέσσερις εθνικοποιημένες τράπεζες Bankia, Catalunya Banc, NCG Banco και Banco de Valencia και 2,5 δισ. ευρώ για τη λεγόμενη «bad bank»- θα καταβληθούν στο ταμείο FROB γύρω στις 12 Δεκεμβρίου.

Την περασμένη εβδομάδα η ΕΕ ενέκρινε τα σχέδια αναδιοργάνωσης για τις τέσσερις ισπανικές τράπεζες οι οποίες έχουν εθνικοποιηθεί.

Το πακέτο βοήθειας αναλύεται σε σχεδόν 18 δισ. ευρώ για την Bankia, 9 δισ. για την Catalunya, 5,4 δισ. για τη Novagalicia Banco και 4,5 δισ. ευρώ για την Banco de Valencia.

Επιπλέον, όπως προαναφέρθηκε, η Μαδρίτη επιδιώκει να δανειοδοτηθεί με 2,5 δισ. ευρώ για τη Sareb, τη λεγόμενη «κακή» τράπεζα, η οποία δημιουργήθηκε ώστε να συγκεντρωθούν τα «τοξικά» στοιχεία ενεργητικού των υπολοίπων ισπανικών τραπεζών, ιδίως στεγαστικά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται.

Η κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος υπό τον Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε ότι αναμένει τα κεφάλαια αυτά να καταστούν διαθέσιμα περί την 12η Δεκεμβρίου.

Οι τέσσερις τράπεζες ήταν ανάμεσα στις πλέον εκτεθειμένες μετά την κατάρρευση της φούσκας των ακινήτων στην Ισπανία στα τέλη του 2007.

Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά τα σχέδια αναδιοργάνωσής τους αποτελούσε προϋπόθεση ώστε οι τράπεζες αυτές να λάβουν δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να εγκρίνουν την εκταμίευση εντός της ημέρας.

Το ευρώ, πάντως, σημείωσε άνοδο μετά την κατάθεση επίσημου αιτήματος από την Ισπανία προς τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters.

Το κοινό νόμισμα έφθασε σε νέο υψηλό έξι εβδομάδων έναντι του δολαρίου μετά το ισπανικό αίτημα.

«Ήταν θέμα χρόνου πριν έρθει το αίτημα. Προφανώς είναι καλά νέα...», λέει ο αναλυτής της CMC Markets, Μάικλ Χιούσον.
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger