Κύπρος: Διαρροή εμπιστευτικού εγγράφου από την κεντρική τράπεζα προκαλεί πολιτικές αντιπαραθέσεις

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013


Αντεγκλήσεις προκαλούν οι αστυνομικές έρευνες στην Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) μετά το αίτημα του διοικητή της Πανίκου Δημητριάδη για την διαρροή εμπιστευτικού υπηρεσιακού εγγράφου στον ΔΗΣΥ.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο φαίνεται να έχει διαρρεύσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προειδοποιούσε την Κύπρο ότι την 21η Ιανουαρίου 2013 θα σταματούσε η δυνατότητα των κυπριακών τραπεζών να αξιοποιούν το μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA).

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε ότι «οι μέθοδοι εκφοβισμού και αστυνομοκρατίας είναι απαράδεκτες και δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές».

Έφτασαν στο σημείο-είπε- να περνούν εργαζομένους από αστυνομική ανάκριση για να διαπιστώσουν εάν κάποιος μίλησε στον Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Χ. Γεωργιάδης ανέφερε πως είναι γνωστό ότι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ έχει άριστες προσβάσεις στον ευρωπαϊκό χώρο και είναι πλήρως ενημερωμένος για «όλα όσα αφορούν την Κύπρο, αλλά και για τις επιλογές και επιδόσεις όσων την εκπροσωπούν». Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος με γραπτή δήλωση του κατηγόρησε το διοικητή της ΚΤ ότι «προσπαθεί να επιβάλει καθεστώς τρομοκρατίας εντός και εκτός τράπεζας». Αντί, σημειώνει ο Ν. Παπαδόπουλος, «να απασχολεί τον διοικητή το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει συντάξει έκθεση στην οποία αναφέρει επί λέξει ότι δεν συνεργάζονται οι αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας μαζί της, εννοώντας φυσικά την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, τον ενδιαφέρει μόνο το ότι κάποιος τόλμησε να διαρρεύσει το σχετικό πρακτικό σε πολιτικούς και δεν μπόρεσε έτσι να συνεχιστεί η συσκότιση που ήθελε να επιβάλει».

Το ΕΥΡΩΚΟ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακολουθεί «πρακτικές εκφοβισμού για να κλείσει στόματα στην Κεντρική Τράπεζα». Την αντίθεση του στη διεξαγωγή έρευνας κατά των εργαζομένων στην Κεντρική Τράπεζα «για δήθεν διαρροή εμπιστευτικού εγγράφου προς πολιτικό κόμμα» εκφράζει με ανακοίνωση του το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

Το ΑΚΕΛ τήρησε αποστάσεις και ο εκπρόσωπος του παρέπεμψε τους δημοσιογράφους για λεπτομέρειες στην ΚΤ και στο Γενικό Εισαγγελέα.

Την έρευνα της Αστυνομίας στην Κεντρική σχολίασε και ο υποψήφιος Πρόεδρος Γιώργος Λιλλήκας.

Δήλωσε ότι η ενημέρωση του πολίτη για σημαντικά ζητήματα πρέπει να αποτελεί μέρος της δημοκρατικής διαδικασίας σε ένα ευρωπαϊκό κράτος.

Αν το έγγραφο , είπε, δεν πλήττει κρατικά συμφέροντα, τότε δεν δικαιολογείται αστυνομική ή εισαγγελική παρέμβαση.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου χαρακτήρισε σοβαρή την υπόθεση και δήλωσε ότι θα ανακριθούν οποιαδήποτε άτομα γνωρίζουν για το υπό διερεύνηση αδίκημα.

Ο Μ. Παπαγεωργίου είπε ότι σύμφωνα με την επιστολή που έλαβε η Αστυνομία από τον Γενικό Εισαγγελέα, η διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών ίσως στοιχειοθετεί διάπραξη ποινικών αδικημάτων.

Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κληθούν για ανάκριση και πολιτικά πρόσωπα.
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger