«Μυστικά» των νέων τιμολογίων της ΔΕΗ

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013


Τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι εδώ. Φέρνουν ανατιμήσεις οι οποίες κυμαίνονται από 5,2% έως 18,7%. Μικρότερες ποσοστιαίες ανατιμήσεις ισχύον γι’ αυτούς που καταναλώνουν πολύ και μεγαλύτερες γι’ αυτούς που καταναλώνουν λίγο. Παράλογο; Όπως και να’ χει αυτή είναι η νέα πραγματικότητα. Ανάλογα με την κατανάλωση που κάνετε, θα πρέπει να υπολογίζετε ότι ο τελικός λογαριασμός θα είναι αυξημένος από 9 έως και 52 ευρώ. Τουλάχιστον, μπορείτε να ακολουθήσετε τις πέντε συμβουλές που ακολουθούν, σε μια προσπάθεια να μετριάσετε τις συνέπειες.
1.     Το κίνητρο για την ενεργοποίηση του νυχτερινού τιμολογίου γίνεται ισχυρότερο παρά το γεγονός ότι ακρίβυνε και η χρέωση της κιλοβατώρας κατά  τη διάρκεια της νύχτας.


Με τα δεδομένα που ίσχυαν μέχρι και το τέλος του 2012, μια κιλοβατώρα χρεωνόταν προς 0,054 ευρώ και ήταν φθηνότερη κατά 4% σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν έως 800 κιλοβατώρες και κατά 31,2% για αυτούς που κατανάλωναν έως και 1000 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο. Για όσους έκαναν ακόμη μεγαλύτερες καταναλώσεις (π.χ πάνω από 2000 KWh), οι κάτοχοι του νυχτερινού ρεύματος έφταναν να γλιτώνουν ακόμη και 41%. Από 1/1/2013, και το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ, γίνεται ακριβότερο καθώς η τιμή της κιλοβατώρας ανατιμάται κατά 22,4%. Ωστόσο, η έκπτωση που παρέχει σε σχέση με το ημερήσιο τιμολόγιο –κυρίως για τα νοικοκυριά που καταναλώνουν λίγη ενέργεια- γίνεται μεγαλύτερη. Ειδικότερα:
  • Με το νυχτερινό εξασφαλίζεις έκπτωση 15,18% αν καταναλώνεις έως 800 κιλοβατώρες και 30% αν καταναλώνεις από 1000 έως 2000 κιλοβατώρες.
  • Για όσους καταναλώνουν πάνω από2000 κιλοβατώρες, η μείωση με το νυχτερινό τιμολόγιο είναι της τάξεως του 35,5%
2.     Αν δικαιούστε το κοινωνικό τιμολόγιο μην χάνετε χρόνο. Καταθέστε αμέσως την αίτηση γιατί το κίνητρο έχει γίνει πολύ ισχυρό
Τα κίνητρα έχουν γίνει πολύ πιο ισχυρά καθώς πλέον οι μειωμένες τιμές ισχύουν για μεγαλύτερες καταναλώσεις ενώ τα κίνητρα έχουν διευρυνθεί με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι του κοινωνικού τιμολογίου να είναι περισσότεροι. Μπορούν να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν εισόδημα έως 12.000 ευρώ εφόσον δεν έχουν παιδιά, 15.000 ευρώ αν έχουν ένα παιδί και 18.000 ευρώ αν έχουν δύο παιδιά. Για τους τρίτεκνους, το εισοδηματικό κριτήριο ανεβαίνει στα 23.500 ευρώ ενώ στον κατάλογο των δικαιούχων, μπαίνουν πλέον και οι άνεργοι.
3.     Προσοχή στα νέα όρια κατανάλωσης. Αν αποφύγετε την αλλαγή κλιμακίου, θα γλιτώσετε τις ανατιμήσεις


Στο νέο τιμολόγιο της ΔΕΗ, δεν υπάρχουν πλέον τόσες κλίμακες όσες στο παρελθόν. Ωστόσο, καλό είναι να γνωρίζετε από ποια επίπεδα κατανάλωσης και πάνω αλλάζει η χρέωση καθώς μπορείτε να συγκρατήσετε την κατανάλωση, να μην αλλάξετε κλιμάκιο και με αυτό τον τρόπο να γλιτώσετε την υψηλότερη τιμή η οποία δεν ισχύει μόνο για το συγκεκριμένο κλιμάκιο αλλά για το σύνολο της κατανάλωσης. Τα κλιμάκια διαμορφώνονται πλέον ως εξής:
  • Στο πρώτο κλιμάκιο κατατάσσονται όσοι καταναλώνουν έως 800 κιλοβατώρες. Κάθε κιλοβατώρα κοστίζει 0,07793 ευρώ
  • Στο δεύτερο κλιμάκιο, κατατάσσονται όσοι καταναλώνουν από 1000 έως 2000 κιλοβατώρες και σε αυτή την περίπτωση, η χρέωση ανεβαίνει κατά 21,39% στα 0,0946 ευρώ. Και για μία κιλοβατώρα, (δηλαδή 801 αντί για 800) ολόκληρη η κατανάλωση θα χρεωθεί με την υψηλότερη τιμή.
  • Στο τρίτο κλιμάκιο κατατάσσονται όσοι καταναλώνουν περισσότερες από 2000 κιλοβατώρες και σε αυτή την περίπτωση η τιμή ανά μονάδα ανεβαίνει ακόμη περισσότερο στα 0,10252 ευρώ.
4.     Οι ανατιμήσεις είναι μεγαλύτερες για τις μικρές καταναλώσεις και μικρότερες για τις μεγάλες καταναλώσεις. Αν ούτως ή άλλως καταναλώνετε πολλές κιλοβατώρες, μην σας τρομάζουν τα διψήφια ποσοστά που ακούγονται
Σημασία δεν έχει το ποσοστό αλλά τα χρήματα που βγαίνουν από την τσέπη. Όποιος καταναλώνει 800 κιλοβατώρες θα χρεώνεται με 114,8 ευρώ αντί για 96,67 ευρώ ενώ όποιος καταναλώνει 1600 κιλοβατώρες θα χρεώνεται με 253,37 ευρώ αντί για 232 ευρώ που πλήρωνε μέχρι τώρα. Συμπέρασμα; Είτε καταναλώνεις 800 κιλοβατώρες είτε καταναλώνεις 1600 κιλοβατώρες, 20 ευρώ παραπάνω θα πληρώσεις.
5.     Οι ανατιμήσεις θα αποτυπωθούν σε όλους τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που θα σταλούν από εδώ και στο εξής, εφόσον στο τετράμηνο της κατανάλωσης περιλαμβάνονται και κάποιες ημέρες του Ιανουαρίου, οι αυξήσεις θα αποτυπωθούν έστω και σε ένα μέρος της κατανάλωσης.
Στον πρώτο εκκαθαριστικό λογαριασμό που θα παραλάβετε μέσα στο 2013, θα γίνει διπλός υπολογισμός. Για την κατανάλωση που έγινε μέχρι και την 31/12/2012 θα χρησιμοποιηθούν οι προηγούμενες τιμές ενώ για την κατανάλωση από την 1/1/2013 και μέχρι την ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού, οι υπολογισμοί θα γίνουν με βάση τις νέες τιμές. Για την τιμή χρέωσης, θα βγει μέσος όρος.
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger