Πρόστιμα και επιστροφή κονδυλίων ΕΣΠΑ λόγω 396 παράνομων χωματερών – Τι γίνεται στην Αττική

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

396 παράνομες χωματερές που λειτουργούν στη χώρα μας θα φέρουν αντιμέτωπους τους “καλλικρατικούς” δήμους που τις φιλοξενούν -και ειδικότερα του δημότες- με νέα τσουχτερά πρόστιμα από την Κομισιόν.

Μάλιστα για τους εν λόγω ΧΑΔΑ έχουν εισπραχθεί ευρωπαϊκά κονδύλια από το ΕΣΠΑ χωρίς να έχουν προχωρήσει τα έργα με αποτέλεσμα πέραν των προστίμων η χώρα μας να πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα.

Όπως δήλωσε η υπεύθυνη της Ομάδας Δράσης για τις μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, Ζωρζέττα Λάλη, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονία, παρουσία του επικεφαλής της Ομάδας, Χορστ Ράιχενμπαχ “η Ελλάδα καταδικάστηκε ήδη από την περίοδο που οι παράνομες χωματερές ήταν 2000 και πλέον οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ετοιμάζονται να προσφύγουν τον Φεβρουάριο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για δεύτερη φορά, για μη εφαρμογή της πρώτης απόφασης”.

Παράλληλα, η κ. Λάλη κάλεσε τους δήμους που ανήκουν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και έχουν ανοιχτές χωματερές να λάβουν μέτρα για το κλείσιμο και την αποκατάστασή τους και να φροντίζουν ώστε να μην ανοίγουν νέες.

—Απορρίμματα στην Αττική

Όσον αφορά στα τέσσερα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική αυτά θα λειτουργήσουν σε δύο χρόνια από σήμερα, όπως προέκυψε από τη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με τον περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό.

Η πρώτη φάση του διαγωνισμού με την κατάθεση προσφορών ολοκληρώθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα σε ένα χρόνο, για να μη χαθούν κοινοτικά κονδύλια ύψους 200 εκατ. Ευρώ.

«Είναι ένας μαραθώνιος, αλλά θα τα καταφέρουμε. Δίνουμε μάχη με το χρόνο και με εκείνους που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα» τόνισε ο κ Χατζηδάκης.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης.Σγουρός τόνισε ότι το κράτος έχει δώσει δύο δισεκατομμύρια ευρώ σε αντισταθμιστικά οφέλη και σε αυτή την περίπτωση το κράτος πρέπει να αποφασίζει και όχι οι οργανωμένες μειοψηφίες.

Οι κ.κ. Χατζηδάκης και Σγουρός έκαναν λόγο για μεγάλα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη από τη δημιουργία των τεσσάρων εργοστασίων, που υπολογίζεται να παραδοθούν έως το τέλος του 2015 το αργότερο, ενώ υποστήριξαν πως θα ληφθούν όλα τα μέτρα για να διασφαλιστεί η τήρηση των περιβαλλοντικών κανόνων και προδιαγραφών.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει ότι εκτός από τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων κατά 40-50% από την επεξεργασία τους θα αξιοποιούνται υλικά, αλλά και ενέργεια, που θα πωλείται στους ηλεκτροπαραγωγούς.
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger