ΥΠΑΝ: Προχωρούν οι διαδικασίες για απορρίμματα

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Ξεπερνούν πλέον τα δύο δισ. ευρώ οι συμβάσεις για διαχείριση απορριμμάτων σε ολόκληρη την Ελλάδα, που διεκδικούν οι ισχυρότεροι επιχειρηματικοί όμιλοι της χώρας, ενώ η κυβέρνηση εξετάζει και άλλα αντίστοιχα έργα σε Κέρκυρα και Ανατολική Μακεδονία & Θράκη.

Σήμερα, μετά τη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, με τον περιφερειάρχη Αττικής Γ. Σγουρό, ο πρώτος επανέλαβε πως αν δεν υπογραφούν συμβάσεις για τα τέσσερα μεγάλα εργοστάσια διαχείρισης της Αττικής εντός του έτους, τότε κινδυνεύουμε με απώλεια κοινοτικών πόρων ύψους 200.000.000 ευρώ.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη δέκα διαγωνισμοί για μονάδες διαχείριση ανά την Ελλάδα, οι οποίες θα επεξεργάζονται περί τους 2.150.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως. Η συνολική αξία των συμβάσεων (που έχουν 27 έτη διάρκεια) υπολογίζεται σε δύο δισ. ευρώ, ενώ το κόστος κατασκευής των μονάδων φτάνει τα 750.000.000 ευρώ.
H εικόνα για την εξέλιξη των διαγωνισμών έχει ως εξής:

Μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων Δυτικής Αττικής στη Φυλή

Επτά (7) υποψήφιοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013, για το τελευταίο από τα τέσσερα έργα ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων που δημοπρατούνται στην Αττική με Αναθέτουσα Αρχή τον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου ανάπτυξης.Οι υποψήφιοι παρουσιάζονται με τη σειρά που υπέβαλαν τους φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντός τους:
1. ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΗΛΕΚΤΩΡ
2. Τέρνα Ενεργειακή – ΔΕΗ
3. J&P ΑΒΑΞ – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
4. ARCHIRODON Group NV – Intrakat – ENVITEC
5. ΕΡΕΤΒΟ – ΔΟΜΟΣΠΟΡT – ΕΓΝΩΝ
6. Μέτκα – Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης
7. ΤΟΞΟΤΗΣ
Δυτική Μακεδονία
Τέλος 2012 υπεβλήθησαν οι δεσμευτικές προσφορές για τις εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας. Είναι το πρώτο έργο το οποίο φθάνει στο τελικό στάδιο της διαδικασίας και για το οποίο έχει ήδη εγκριθεί επί της αρχής χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Οι τρείς υποψήφιοι που υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές (με χρονική σειρά υποβολής) είναι οι:
1. Τέρνα Ενεργειακή
2. ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ – ΗΛΕΚΤΩΡ
3. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ – J&P ΑΒΑΞ – POLYECO
Γίνεται η αξιολόγηση των προσφορών και, εφόσον δεν υπάρξουν ενστάσεις, εντός του Φεβρουαρίου θα αναδειχθεί ο προσωρινός ανάδοχος.
Πελοπόννησος
Έχει ολοκληρωθεί ο ανταγωνιστικός διάλογος για το έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων Πελοποννήσου και προετοιμάζονται τα τελικά τεύχη ώστε να κληθούν οι υποψήφιοι να καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές εντός του α΄ εξαμήνου 2013.
Ήδη έχει εξασφαλιστεί συγχρηματοδότηση για το έργο, παράλληλα με ιδιωτικούς πόρους, με την εκχώρηση πόρων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Ηλεία
Μετά την απόρριψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας των προσφυγών που κατέθεσαν υποψήφιοι, ξεκίνησε τη Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου, η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου με τη συμμετοχή των τεσσάρων προεπιλεγέντων υποψηφίων, ενώ αναμένεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών εντός του 2013.
Αιτωλοακαρνανία – Σέρρες
Οι διαγωνισμοί για τη διαχείριση απορριμμάτων των Νομών Αιτωλοακαρνανίας και Σερρών συνεχίζονται επίσης μετά την απόρριψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας των προσφυγών υποψηφίων κατά των αντίστοιχων αποφάσεων προεπιλογής. Στις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσει ο ανταγωνιστικός διάλογος για τους δύο αυτούς διαγωνισμούς, με τη συμμετοχή των τριών προεπιλεγέντων υποψηφίων στην Αιτωλοακαρνανία και των τεσσάρων στις Σέρρες, ενώ αναμένεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών εντός του 2013 και για τα δύο έργα.
Αχαΐα
Προκηρύχθηκε επίσης στις 5 Φεβρουαρίου 2013 από τον δήμο Πατρέων και ο διαγωνισμός για το έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων Αχαΐας, δυναμικότητας επεξεργασίας έως 150.000 τόνων αστικών στερεών αποβλήτων ετησίως, με εκδήλωση ενδιαφέροντος το α’ τρίμηνο 2013.
Η διαγωνιστική διαδικασία επιτρέπει όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες που καλύπτουν τις απαιτήσεις των περιβαλλοντικών στόχων, της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, ενώ βασικό κριτήριο επιλογής του αναδόχου θα είναι το χαμηλότερο τέλος χρήσης που θα κληθεί να καταβάλλει ο δημότης, παράλληλα με την επίτευξη όλων των περιβαλλοντικών στόχων. Στα έργα αυτά θα αξιοποιηθούν και κοινοτικοί πόροι από το ΕΣΠΑ παράλληλα με την ιδιωτική χρηματοδότηση.
Πηγή: euro2day.gr

Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger