Αγροτικά φωτοβολταϊκά: “πέρασαν” οι ευνοϊκές ρυθμίσεις – Πώς αντέδρασε η αγορά

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Ψηφίστηκε στην ολομέλεια της Βουλής στο σύνολό του και κατ’ άρθρο το σχέδιο Νόμου για τα αποθέματα πετρελαίου το οποίο περιλαμβάνει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά.

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει διατάξεις για την παράταση ισχύος των συμβάσεων σύνδεσης και πώλησης των αγροτικών φωτοβολταϊκων έως τις 6 Μαΐου 2013 και τη δυνατότητα επιστροφής των εγγυητικών σε αγρότες που θα δηλώσουν ότι δεν θα υλοποιήσουν το πάρκο τους.

Με το νέο νόμο δίνεται επίσης στους κατ’ επάγγελμα αγρότες η δυνατότητα διασφάλισης της τιμής αναφοράς, στην περίπτωση εκείνη που είχαν ζητήσει δάνεια από την Αγροτική Τράπεζα αλλά η έγκριση/εκταμίευση καθυστέρησε λόγω της συγχώνευσης με την Τράπεζα Πειραιώς.

Με άλλο άρθρο του νομοσχεδίου απαλλάσσονται από την έκτακτη εισφορά του 10% που τους επιβλήθηκε με το Ν4093/2012 οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από ΣΗΘΥΑ που έχουν κύρια δραστηριότητα την παραγωγή αγροτικών προϊόντων,Τίθεται, τέλος, πλαφόν 1 εκατ. ευρώ στο ύψος του τέλους υπέρ ΑΠΕ ή ΕΤΜΕΑΡ, όπως έχει μετονομαστεί, που πληρώνουν οι βιομηχανίες και οι μεγάλοι καταναλωτές ρεύματος.

—Οι αντιδράσεις της αγοράς

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς το σχετικό αίτημα για επέκταση της παράτασης και της επιστροφής των εγγυητικών σε όλα τα φωτοβολταϊκά κάτω των 100Kwp και όχι μόνο των αγροτικών, θα ρυθμισθεί με άλλο νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει συνολικότερα προβλήματα των φωτοβολταϊκών όπως δήλωσε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασ. Παπαγεωργίου.

Ο ΣΠΗΕΦ νομού Σερρών έκανε λόγο για παραβίαση των αρχών της ισότητος μεταξύ των πολιτών στις διατάξεις του άρθρου για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά και εκτίμησε ότι θα καταπέσουν στα Δικαστήρια.

Ο ΣΠΗΕΦ νομού Σερρών προσθέτει ότι με το άρθρο 26 που θέτει πλαφόν 1.000.000 ευρώ ανά εγκατάσταση για το Ειδικό τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων(ΕΤΜΕΑΡ) για κάθε βιομηχανικό πελάτη στερούνται απαραίτητοι πόροι από το ταμείο του ΛΑΓΗΕ, που καθυστερεί να εξοφλήσει πέραν των πέντε μηνών τους παραγωγούς φωτοβολταϊκών.

Επισημαίνει δε ότι για τον ισοσκελισμό του ταμείου του ΛΑΓΗΕ υποτίθεται ότι με το ν.4093/2012 επιβλήθηκε η εξοντωτική έκτακτη εισφορά έως 30% επί του τζίρου των φωτοβολταϊκών.

Παράλληλα με το άρθρο 27, απαλλάσσονται από την έκτακτη εισφορά του 10% που τους επιβλήθηκε με το Ν4093/2012 οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από ΣΗΘΥΑ, που έχουν κύρια δραστηριότητα την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, ενώ παραμένει η καταστροφική έκτακτη εισφορά έως 30% επί του τζίρου των φωτοβολταϊκών.

Ο ΣΠΗΕΦ ν. Σερρών κάνει λόγο για χαριστική ρύθμιση προς τους παραγωγούς ενέργειας από ΣΗΘΥΑ, χωρίς τεκμηρίωση, χωρίς οικονομική αποτίμηση των επιπτώσεων που θα έχει στο έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ (όπως επισημαίνεται στη έκθεση που συνοδεύει τη τροπολογία) και τις επιπλέον καθυστερήσεις που θα επιφέρει στις πληρωμές των μικροπαραγωγών από φωτοβολταϊκά.
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger