El-Erian: Πορτογαλία… η νέα Ελλάδα έως τα τέλη του 2012 Πηγή:www.capital.gr

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Η Πορτογαλία θα αποτελέσει την επόμενη χώρα της ευρωζώνης που θα καταρρεύσει μετά την Ελλάδα, αναφέρει σε συνέντευξή του στο Der Spiegel, ο El- Erian, διευθύνων σύμβουλος της Pacific Investment Management, όπως μεταδίδει το Reuters. 

Ερωτηθείς για το εάν εκτιμά πως η Πορτογαλία θα αποτελέσει την επόμενη Ελλάδα έως το τέλος του έτους, ο επικεφαλής του μεγαλύτερου παγκόσμιου fund (Pimco) απάντησε χαρακτηριστικά: «Ναι, δυστυχώς αυτή θα είναι η εξέλιξη». 

Σύμφωνα με το Reuters, η οικονομία της Πορτογαλίας εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά 3,3% το τρέχον έτος, καταγράφοντας την μεγαλύτερη συρρίκνωση από το 1970, καθώς η κυβέρνηση της χώρας εφαρμόζει μέτρα λιτότητας στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης των 78 δισ. ευρώ που έχει λάβει από την τρόικα. 

Παράλληλα, ο El-Erian εξέφρασε την εκτίμηση ότι το πρώτο πακέτο βοήθειας της Πορτογαλίας θα αποδειχθεί ανεπαρκές και πως η χώρα θα χρειαστεί να απευθυνθεί εκ νέου στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ για περισσότερα χρήματα. 

«Τότε θα ακολουθήσει μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με το πώς θα επιμεριστεί το βάρος της βοήθειας μεταξύ της Ε.Ε., των πιστωτών, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Στις χρηματοοικονομικές αγορές θα επικρατεί νευρικότητα επειδή οι μετέχοντες θα ανησυχούν για το τι μέλλει γενέσθαι με τους ιδιώτες πιστωτές», πρόσθεσε ο επικεφαλής και συνιδρυτής της Pimco. 

Επιπλέον, ο El-Erian σημείωσε ότι η φετινή χρονιά θα δείξει εάν τελικά η ευρωζώνη θα διαλυθεί ή αν θα γίνει μια μικρότερη αλλά ισχυρότερη οντότητα με την πρώτη εκδοχή να είναι «λιγότερο πιθανή χωρίς, ωστόσο, να αποκλείεται». 

Τόνισε πως ο ίδιος εκτιμά ότι η ευρωζώνη θα μπορούσε να εξέλθει της κρίσης πολύ σύντομα εάν οι χώρες μέλη της "λάμβαναν τελικά την πρωτοβουλία". 

"Υπάρχουν πολλά χρήματα που περιμένουν στο περιθώριο μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Πολλά χρήματα», πρόσθεσε ο επικεφαλής του fund.


Πηγή:www.capital.gr
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger