Το Δημόσιο που ξέραμε "πέθανε". Απολύσεις, αξιολογήσεις

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Νέα ήθη και έθιμα υφίστανται στο ελληνικό Δημόσιο και στην αγορά εργασίας, καθώς μειώνονται εκ νέου οι μισθοί, ενώ πλέον αμφισβητείται και η μονιμότητα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ως το τέλος Μαρτίου επίσης θα είναι έτοιμα τα κριτήρια για την αξιολόγηση του προσωπικού στο Δημόσιο, που θα σημάνει, όπως έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, και απολύσεις. Η Ελλάδα έχει ήδη δεσμευθεί στην τρόικα για μείωση του αριθμού των υπαλλήλων κατά 15.000 έως το τέλος του έτους και μείωση του συνολικού αριθμού τους κατά 150.000 έως το τέλος του 2015.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας ανακοίνωσε ότι είναι στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο για τους νέους οργανισμούς των υπουργείων. Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, από 5.427 που είναι σήμερα οι γενικές διευθύνσεις, οι διευθύνσεις και τα τμήματα θα μειωθούν σε 3.567. Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθούν αντίστοιχα και οι θέσεις ευθύνης στο Δημόσιο.

Μόνο από τη μείωση των θέσεων ευθύνης, όπως είπε ο κ. Ρέππας, θα υπάρξει εξοικονόμηση περίπου 6 εκατ. ευρώ ετησίως.
Από τη διαδικασία της αλλαγής των οργανογραμμάτων, εκτός από τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας, Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, αποφασίσθηκε να εξαιρεθεί και το υπουργείο Οικονομικών λόγω της ανάγκης αντιμετώπισης της κρίσης. Και όλα αυτά ενώ ήδη δημοσιοποιήθηκε η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για τις εργασιακές σχέσεις. Από την εγκύκλιο προκύπτει ότι όπου δεν υπογράφεται νέα κλαδική σύμβαση οι μισθοί θα μειώνονται 15% με 20% λόγω της απώλειας μιας σειράς επιδομάτων. Τέλος μπαίνει επίσης στη μονιμότητα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι συμβάσεις εργασίας που περιέχουν όρους για τη λήξη τους με τη συμπλήρωση κάποιου ορίου ηλικίας ή με τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης μετατρέπονται σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρρόνου.

Χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων μειώνεται κατά 22% ο κατώτατος μισθός της εθνικής συλλογικής σύμβασης. Η μείωση ισχύει από τις 14 Φεβρουαρίου, ενώ ειδικά για τους νέους κάτω των 25 ετών το μαχαίρι φτάνει το 32%. Με τις νέες ρυθμίσεις ο βασικός μηνιαίος μισθός διαμορφώνεται στα 586,08 ευρώ για τον ανειδίκευτο άγαμο υπάλληλο. Ειδικά για τους νέους κάτω των 25 ετών πέφτει στα 510,95 ευρώ.

Σημειώνεται πως από 14 Φεβρουαρίου και μέχρι το ποσοστό της ανεργίας να πέσει κάτω από το 10% αναστέλλεται η χορήγηση αυξήσεων (περιλαμβανομένων της υπηρεσιακής ωρίμανσης, καθώς και του επιδόματος πολυετίας, χρόνου εργασίας κ.ά.).
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger