Στις 12 οι ιερόδουλες με AIDS - «Ενημερώστε τις μόνιμες συντρόφους σας»

Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Περισσότεροι από 1.000 άνδρες έχουν επικοινωνήσει με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων επειδή έκαναν σεξ χωρίς προφυλάξεις με τις οροθετικές 

Εκκληση να ενημερώσουν τις μόνιμες ερωτικές τους συντρόφους στην περίπτωση που το τεστ για HIV βγει θετικό κάνουν οι ειδικοί σε όσους συνερεύθηκαν με τις οροθετικές ιερόδουλες. 

Ηδη, τουλάχιστον 1.000 άνδρες έχουν επικοινωνήσει με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ανήσυχοι για τον κίνδυνο μόλυνσης αφού δεν είχαν λάβει τις αναγκαίες προφυλάξεις. 

Η επιχείρηση-σκούπα της ΕΛ.ΑΣ. το βράδυ της Δευτέρας σε οίκους ανοχής, σε ξενοδοχεία όπου κλείνονται ερωτικά ραντεβού και στους δρόμους πέριξ της Ομόνοιας, της Πλατείας Καραϊσκάκη και της Πλατείας Βάθη είχε ως αποτέλεσμα να συλληφθούν 96 γυναίκες, που εκδίδονταν παράνομα. 

Από αυτές οι 11 (εννέα Ελληνίδες, μία Βουλγάρα και μία Πολωνή) διαπιστώθηκε πως πάσχουν από τον ιό του AIDS σε εξέταση από κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ. Τα στοιχεία τους δημοσιοποιήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. έπειτα από σχετική εισαγγελική παραγγελία, όπως είχε συμβεί την περασμένη εβδομάδα και με την 22χρονη Ρωσίδα που επίσης διαπιστώθηκε ότι είναι φορέας του HIV.

Η συνεύρεση με τις ιερόδουλες που συνελήφθησαν κόστιζε 20 ευρώ. Αρκετοί πελάτες, όπως οι ίδιες ομολόγησαν, τους ζητούσαν ερωτική επαφή χωρίς προφυλακτικό και γι' αυτό τις περισσότερες φορές πλήρωναν επιπλέον. 

Οι άντρες αυτοί αγωνιώντας εκ των υστέρων για τον κίνδυνο που διατρέχουν, καθώς αρκετοί παραδέχονται ότι δεν χρησιμοποιούσαν προφυλακτικό, ζητούν ενημέρωση για το πού να απευθυνθούν ώστε να υποβληθούν σε εξετάσεις.

«Ο κίνδυνος μετάδοσης του AIDS είχε υποτιμηθεί» παραδέχεται από την πλευρά της η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Τζένη Κρεμαστινού, η οποία τονίζει ότι θα πρέπει αμέσως να γίνουν ενημερωτικές καμπάνιες. 

«Η αντιρετροϊκή αγωγή παρατείνει τη ζωή των φορέων εξαλείφοντας τα συμπτώματα, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί η στρεβλή εικόνα στον κόσμο ότι το AIDS έχει μετατραπεί σε μία χρόνια νόσο. Το αποτέλεσμα είναι ότι παρατηρείται χαλάρωση στην προφύλαξη με ό,τι αυτό συνεπάγεται», σημειώνει. 

Πιάτσα στον δρόμο έκαναν οι περισσότερες γυναίκες που συνελήφθησαν οι οποίες συνήθιζαν με τους πελάτες να πηγαίνουν σε ξενοδοχεία του Κέντρου, πολλά εκ των οποίων χρησιμοποιούνται πλέον μόνο για ερωτικές συνευρέσεις.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι περισσότερες παράνομες ιερόδουλες κάνουν παράλληλα χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών. Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνει τις πρόσφατες διαπιστώσεις των επιστημόνων ότι η ανεξέλεγκτη πορνεία και η χρήση ναρκωτικών πυροδότησαν την εξάπλωση του HIV στην χώρα μας. 

Τα κρούσματα πέρσι ήταν αυξημένα κατά 53% σε σχέση με το 2010, ενώ σε ό,τι αφορά ειδικότερα τους χρήστες ναρκωτικών η αύξηση ξεπερνά το 1.250%! Πάντως, οι επιδημιολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί στους φόβους για ντόμινο μετάδοσης του ιού HIV. 

«Ο κίνδυνος να μολυνθεί κάποιος από μία μεμονωμένη σεξουαλική επαφή ανέρχεται σε 1 έως 3 τοις χιλίοις. Φυσικά αυξάνεται όσο αυξάνεται και η συχνότητα της επαφής χωρίς προφύλαξη με τον φορέα, ιδίως δε όταν εκείνος βρίσκεται σε οξεία λοίμωξη», δηλώνει ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Αγωγής Αγγελος Χατζάκης. 

Οι έλεγχοι που διενεργούν τα ειδικά κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ με εντολή του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου αναμένεται να συνεχιστούν εντατικά. Αλλωστε, η υγειονομική διάταξη που εξέδωσε προ μηνός ο υπουργός για θέματα δημόσιας υγείας επιτρέπει πλέον στους γιατρούς του Κέντρου να υποβάλλουν τις εκδιδόμενες γυναίκες στους αναγκαίους υγειονομικούς ελέγχους.

Τι να προσέξετε

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εφιστά την προσοχή σε κάποια βασικά σημεία. 

O HIV μεταδίδεται μέσω της ανταλλαγής συγκεκριμένων υγρών:

* Αίμα

* Σπέρμα

* Προσπερματικά υγρά

* Κολπικά υγρά

* Μητρικό γάλα

Συμπεριφορές που επιτρέπουν τη μετάδοση του ιού HIV:

* Σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη.

* Κοινή χρήση αιχμηρών αντικειμένων.

* Από τη μητέρα με HIV AIDS στο νεογνό.

Το αιματολογικό τεστ για τον HIV προσφέρεται δωρεάν στις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων των κρατικών νοσοκομείων, καθώς και στις κινητές μονάδες προληπτικής ιατρικής του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι οποίες βρίσκονται στην πλατεία Κουμουνδούρου, Ομόνοιας, Βάθη.

Περισσότερες πληροφορίες προσφέρουν οι τηλεφωνικές γραμμές του ΚΕΕΛΠΝΟ:

* Τηλεφωνική Γραμμή για το AIDS : 210-72.22.222

* Κέντρο Επιχειρήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ: 210-521 2054

* Τηλεφωνικές γραμμές: 210-722 2222, 210-521 2054, 210-522 2339

* ΚΕΕΛΝΠΟ Θεσσαλονίκης: 2310- 243363/229139

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ

Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger