O περιφερειάρχης επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο κογκρέσο τοπικών και περιφερειακών αρχών του συμβούλιου της Ευρώπης

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με ομόφωνη απόφαση της Ένωσης Περιφερειών, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς ορίστηκε επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Ένωσης Περιφερειών (ΕΝΠΕ), για τη συμμετοχή των μελών της, επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ορίστηκε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, ο Κλέαρχος Περγαντάς.

Το Κογκρέσο, είναι ένα κορυφαίο όργανο πραγματικής εκπροσώπησης των τοπικών και περιφερειακών αρχών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και η συμβουλευτική λειτουργία του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, υπογραμμίζει το σπουδαίο ρόλο του σε ότι αφορά την προώθηση ενός σύγχρονου μοντέλου τοπικής αυτοδιοίκησης που θα συμβαδίζει με τις ανάγκες των πολιτών.
Ο ρόλος αυτός καθιστά το Κογκρέσο σημαντικό υποκινητή στην προώθηση της τοπικής δημοκρατίας, ενθαρρύνοντας τη διαβούλευση και τον πολιτικό διάλογο ανάμεσα στις εθνικές κυβερνήσεις και τις περιφερειακές οντότητες, επιτηρώντας την τοπική δημοκρατία, με σχετικές εκθέσεις για τα κράτη-μέλη και προωθώντας την βέλτιστη οργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης και της περιφερειακής και διασυνοριακής συνεργασίας.
Επιπλέον, το Κογκρέσο, λειτουργεί συμβουλευτικά στην Επιτροπή των Υπουργών και στο Κοινοβούλιο του Συμβουλίου της Ευρώπης σε όλα τα θέματα τοπικής και περιφερειακής πολιτικής.

Είναι προφανές λοιπόν ότι η νέα ιδιότητα του κ. Περγαντά, διευρύνει παράλληλα τις δυνατότητες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αφού το Κογκρέσο προσφέρεται ως ένα ιδεώδες φόρουμ διαλόγου με πανευρωπαϊκή εκπροσώπηση, όπου συζητούνται κοινά ζητήματα, συγκρίνονται και ανταλλάσσονται εμπειρίες και προωθούνται απόψεις στις εθνικές κυβερνήσεις.
Ο κ. Περγαντάς αναλαμβάνει πλέον έναν νέο σημαντικό ρόλο στην άσκηση περιφερειακής πολιτικής με ευρωπαϊκό χαρακτήρα, που σε συνδυασμό με τα καθήκοντα του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην προώθηση θεσμικών και αναπτυξιακών διαδικασιών για την κατοχύρωση σύγχρονων όρων άσκησης της περιφερειακής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα.

Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger