Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το τελευταίο δώρο Χριστουγέννων

Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2012

Μερικά εκατομμύρια Έλληνες –κυρίως μισθωτοί του δημοσίου και συνταξιούχοι- θα θυμούνται τα φετινά Χριστούγεννα. Πολύ απλά διότι θα είναι τα τελευταία κατά τα οποία θα εισπράξουν δώρο. Από το 2013…τέλος. Θα μείνουν, ελπίζουμε, μόνο τα δώρα στον ιδιωτικό τομέα καθώς σε δημόσιο, ΔΕΚΟ και ασφαλιστικά ταμεία, δεν θα καταβάλλεται ούτε καν το «400άρι» (για τους συνταξιούχους) ή το «500άρι» (για τους εν’ ενεργεία) που θα πληρωθεί φέτος. Αφού λοιπόν τα φετινά Χριστούγεννα έχουν ξεχωριστή σημασία, ας συγκεντρώσουμε όλες τις πληροφορίες για το θέμα.

Πότε θα πληρωθούμε;

Οι ημερομηνίες ποικίλλουν ανάλογα με το αν είμαστε εργαζόμενοι στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα ή ακόμη και συνταξιούχοι.
Ο ΟΓΑ θα πληρώσει πρώτος-πρώτος τους περίπου 700.000 συνταξιούχους στις 3 Δεκεμβρίου. Σύνταξη και δώρο θα καταβληθούν ταυτόχρονα τη συγκεκριμένη ημερομηνία με πίστωση του ποσού στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.
Για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ, του δημοσίου και του ΟΑΕΕ, το δώρο θα καταβληθεί πιθανότατα την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου. Το ποσό για τους συνταξιούχους θα ανέλθει στα 400 ευρώ μεικτά.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι επίσης θα εισπράξουν το δώρο στις 14 Δεκεμβρίου. Το ποσό θα ανέλθει στα 500 ευρώ μεικτά ενώ αν αφαιρεθούν οι κρατήσεις, θα απομείνουν περίπου 400 ευρώ καθαρά. Το δώρο δεν θα το εισπράξουν όλοι. Όσοι έχουν μισθούς άνω των 3000 ευρώ, έχουν χάσει ολόκληρο το δώρο από πέρυσι.
Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι πρέπει βάσει νόμου να πληρωθούν μέχρι την 21η Δεκεμβρίου ενώ αν δεν εισπράξουν τα χρήματά τους έως το τέλος του 2012, ο εργοδότης αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο δίωξης για ποινικό αδίκημα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι εργοδότες μπορεί να έχουν αφήσει τους υπαλλήλους απλήρωτους για μήνες αλλά κάνουν ότι μπορούν για να δώσουν το δώρο Χριστουγέννων και να αποφύγουν το αυτόφωρο.

Οι κανόνες του δώρου στον ιδιωτικό τομέα

Δικαιούχοι του δώρου είναι όσοι έχουν εργαστεί από 1η Μαΐου έως και 31 Δεκεμβρίου 2012 (ακόμη και όσοι έχουν απολυθεί) και η βάση του υπολογισμού είναι οι αποδοχές της 10ης Δεκεμβρίου. Δηλαδή:
Οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη περίοδο από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου δικαιούνται ολόκληρο το δώρο που είναι ίσο με:
  • 1. ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και
  • 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Για όσους η σχέση εργασίας με τον εργοδότη δεν διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα είτε γιατί αποχώρησαν οικειοθελώς από την εργασία τους, είτε γιατί απολύθηκαν, είτε γιατί προσλήφθηκαν μετά τον Μάιο, δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης (δηλαδή ανάλογα με το πόσο διάστημα εργάστηκαν από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο). Σ αυτή τη περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων θα το υπολογίσουν ως εξής:
  • 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2ημερομίσθια ανάλογα με το πώς αμείβονται για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.
Share this article :
 
Support : S.Karamousketas | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Livadeia - Potpourri - All Rights Reserved
Template Developed by S.Karamousketas Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger